Επίσκεψη στο κέντρο υποδοχής προσφύγων

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Μανόλης Λαμτζίδης χθες (Τρίτη, 2.2.2010) στις 5.00 μ.μ. μαζί με εκπροσώπους φορέων, κινήσεων (Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, «Στέκι Μεταναστών» ), ένα δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Θεσσαλονίκης (κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη) και μία Βουλευτή (κα Ευ.Αμανατίδου-Πασχαλίδου της Β΄Περιφέρειας Θεσσαλονίκης) επισκέφθηκε τον «ΞΕΝΩΝΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ», στον οποίο μέχρι σήμερα φιλοξενούνται 52 μέλη οικογενειών (άνδρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη) και 15 ασυνόδευτοι ανήλικοι, που έχουν αιτηθεί ΑΣΥΛΟ και αναμένουν απάντηση από τις ελληνικές αρχές, και οι οποίοι απειλούνται με έξωση από το «Κέντρο» λόγω διακοπής του σχετικού Προγράμματος.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαμονής, η εξασφάλιση της τακτικής τροφοδοσίας, καθώς και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης και νομικής προστασίας και οι προοπτικές εξασφάλισης ανθρώπινων όρων διαβίωσης.
Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται νήπια, παιδιά, αλλά και ένα νεογέννητο βρέφος.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. ενημέρωσε τους εκπροσώπους των προσφύγων ότι ο Δ.Σ.Θ. θα τους παρέχει στήριξη και ότι έχει εκδόσει ήδη σχετική ανακοίνωση προς τα μέλη του, με την οποία τους καλεί να συγκεντρώσουν τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και είδη οικιακού εξοπλισμού, διότι στην παρούσα φάση αυτά είναι άκρως απαραίτητα για εξασφάλιση στοιχειωδών ανθρώπινων όρων διαβίωσής τους και ότι
θα αποστείλει σχετική επιστολή σε όλους του αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο, Δήμο Θεσσαλονίκης, Δήμο Θέρμης κ.α.), ζητώντας να πράξουν ό,τι είναι δυνατό για να συνεχιστεί η φιλοξενία των ατόμων αυτών.