Δηλώσεις Λαμτζίδη για την Ζαρντινιέρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008 την απόφασή του για τη λεγόμενη «υπόθεση της  ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ». Τρεις αστυφύλακες και ένας αρχιφύλακας, που θεωρήθηκαν αυτουργοί του ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά μετατροπή της αρχικής κατηγορίας για «απρόκλητη σωματική βλάβη».

Στο φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» επιβλήθηκε επιπλέον ποινή φυλάκισης τριών μηνών για το αδίκημα της «έργω εξύβρισης», ενώ άλλοι τρεις αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή για «απλή συνέργεια».

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την έκταση της προσβολής της σωματικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας του Κύπριου φοιτητή, καθώς και την εντύπωση που προκάλεσε στους πολίτες το περιστατικό σε συνδυασμό με την πειθαρχική τους μεταχείριση που προηγήθηκε και με την οποία δεν αποκλείστηκε παντελώς η συμμετοχή τους στο σώμα, όπως θα περίμενε κανείς η ποινική δίωξη μεταχείριση που τους επιφυλάχθηκε, κρίνεται επιεικής, δικαιώνοντας όσους κάνουν λόγο για ποινές «χάδι».

Η απαξίωση και η αποδοκιμασία της συμπεριφοράς αστυνομικών οργάνων σε βάρος διαδηλωτών, πρέπει να είναι αυστηρές και να μην δημιουργείται το αίσθημα της «ατιμωρησίας». Είναι ακόμα νωπό το περιστατικό της δολοφονίας του 15χρονου από ειδικό φρουρό, ο οποίος με τις δηλώσεις του δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας.

Η δικαιοσύνη με τις αποφάσεις της δεν πρέπει να αφήνει περιθώριο για δημιουργία υπονοιών στους πολίτες ότι τα όργανα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της ζωής και της τιμής των πολιτών δικαιούνται ειδικής «ευνοϊκής μεταχείρισης» την στιγμή που συνεχίζεται το κλίμα «αυστηροποίησης» των ποινών που επιβάλλονται σε βάρος άλλων κατηγοριών πολιτών για άλλου είδους αδικήματα.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Μανόλης Αν. Λαμτζίδης