ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Το «κλείσιμο» της ΕΡΤ

Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Το «κλείσιμο» της ΕΡΤ

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Εμμ. Βαλεργάκης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σε σχέση με το ξαφνικό «κλείσιμο» της ΕΡΤ:

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταδικάζει κατηγορηματικά το ξαφνικό “κλείσιμο” της δημόσιας τηλεόρασης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς προηγούμενο διάλογο και δημόσια διαβούλευση.
Για άλλη μια φορά παραβιάζεται το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος με το οποίο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μπορούν να εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και σε εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες, γιατί φυσικά καμία τέτοια περίπτωση δεν συντρέχει για το ξαφνικό “κλείσιμο” της δημόσιας τηλεόρασης.
Με την κατάργηση της δημόσιας τηλεόρασης καταλύεται η πολυφωνία των ΜΜΕ που επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 15, παρ. 2) και αποτελεί εγγύηση για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, ενώ πλέον ο πολίτης παραδίδεται κυριολεκτικά στην “ιδιωτική ενημέρωση”.
Η δημόσια τηλεόραση μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική δυνατότητα ενημέρωσης των Ελλήνων στα ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Μήπως αυτό αποτελεί έκτακτη περίπτωση για τη διατήρηση της δημόσιας τηλεόρασης;
Οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν την εξυγίανση και την ορθή λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και όχι το κλείσιμό της.
Αυτό ας το σκεφτούν όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και αυτοί που σήμερα υποκριτικά κατηγορούν την κυβερνητική απόφαση, ενώ μέχρι χθες συκοφαντούσαν και λοιδορούσαν τη δημόσια τηλεόραση.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να επαναλειτουργήσει άμεσα τη δημόσια τηλεόραση, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών».