ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗς ΕΡΤ”

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
                       

                        Αθήνα, 12/6/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Το «κλείσιμο» της ΕΡΤ

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να “κλείσει” τη δημόσια τηλεόραση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Τα προβλήματα της δημόσιας τηλεόρασης που δημιουργήθηκαν διαχρονικά και από αυτούς που σήμερα υποκριτικά κατακρίνουν την κυβερνητική απόφαση, δεν δικαιολογούν με κανένα τρόπο το “κλείσιμο” της δημόσιας τηλεόρασης χωρίς προηγούμενο διάλογο και δημόσια διαβούλευση.
Αναλογίστηκαν, αλήθεια, αυτοί που πήραν την απόφαση τις ακριτικές περιοχές όπου η δημόσια τηλεόραση αποτελούσε τη μοναδική δυνατότητα ενημέρωσης;
Με την κατάργηση της δημόσιας τηλεόρασης ο πολίτης παραδίδεται στην “ιδιωτική ενημέρωση” αφού καταργείται η πολυφωνία των ΜΜΕ που αποτελεί συνταγματική επιταγή (άρθρο 15, παρ. 2 του Συντάγματος) και εγγύηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.
Περαιτέρω, με την απόφαση για το “κλείσιμο” της δημόσιας τηλεόρασης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παραβιάζεται για άλλη μια φορά το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μπορούν να εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και σε εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες.
Ποια είναι όμως η έκτακτη περίπτωση και η εξαιρετικά απρόβλεπτη ανάγκη που οδήγησε στο «κλείσιμο» της δημόσιας τηλεόρασης;
Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογισθεί όλα τα παραπάνω και να ανακαλέσει την απόφασή της.
Οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν την εξυγίανση και τον ορθολογισμό στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και όχι το κλείσιμό της, με τρόπο που προσβάλλει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

 ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

           ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
        ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νικης
        ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς