Δελτίο Τύπου Ολομέλειας για Πενθήμερη αποχή από 12 έως και 16 Νοεμβρίου

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

                                                                                                Αθήνα, 10.11.2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε:

1. Την αποχή των Δικηγόρων της χώρας από τα καθήκοντά τους από την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 έως και την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

2. Την υποβολή αιτήματος για άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να εκθέσουμε τις απόψεις του δικηγορικού σώματος και την επιχειρηματολογία του όσον αφορά στη στοχοποίηση του κλάδου.

3. Την ανάληψη κάθε θεσμικά και νομοθετικά προβλεπόμενης ενέργειας κατά του πρόσφατα ψηφισθέντος «Τρίτου Μνημονίου», αμέσως μόλις εκδοθούν σχετικές εκτελεστές πράξεις που μπορούν να προσβληθούν ενώπιον των Δικαστηρίων της χώρας.

4. Την προώθηση της διαδικασίας διεξαγωγής κοινού πανδικαστικού συνεδρίου με τη συμμετοχή Δικηγόρων, Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Γραμματέων, με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υποβολή προτάσεων προς την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία για μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές και αναγκαίες, οι οποίες θα αναμορφώσουν το θεσμό προς το συμφέρον των πολιτών και όλων των συλλειτουργών του δικαίου, αποκηρύσσοντας κάθε ρύθμιση που τυγχάνει ασύμβατη με το δικαιικό μας σύστημα, το νομικό μας πολιτισμό και τα αντίστοιχα ισχύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διακηρύσσουμε την πίστη μας στη θεσμική διαδικασία της εκπόνησης νέου Κώδικα περί Δικηγόρων, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη και επισημαίνουμε την αναγκαιότητα να κινηθεί η τελευταία πάνω στον αναγνωρισμένο και διαχρονικά κατοχυρωμένο θεσμικό ρόλο του Δικηγόρου ως συλλειτουργού στην απονομής της δικαιοσύνης και θεματοφύλακα θεσμών, μακριά από λογικές εμπορευματοποίησης και απαξίωσης ενός κλάδου με σημαντικότατη προσφορά στα κοινωνικά δρώμενα και στους αγώνες για τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

Διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας να αντισταθούμε με κάθε νόμιμο και, γενικότερα, θεμιτό μέσο στην αποτροπή της φαλκίδευσης των δικαιωμάτων των μελών μας και γενικότερα των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία θα προκύψει από την – κατά τις πληροφορίες – επεξεργασία νέου φορολογικού νομοσχεδίου, περιέχοντος διατάξεις κοινωνικά άδικες και ιστορικά πρωτόγνωρες που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τους κανόνες της λογικής και της αγοράς, καταλήγοντας να καταδυναστεύουν συλλήβδην, χωρίς καμία διάκριση και με πλήρη παραμερισμό των εννοιών της φορολογικής ισότητας και της κατανομής των δημόσιων βαρών ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη, ελεύθερους επαγγελματίες που βιώνουν αποδεδειγμένα στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες της παρούσας δυσμενούς συγκυρίας.

Η επαναξιολόγηση της στάσης του δικηγορικού σώματος θα προκύψει – ενόψει των μελλοντικών εξελίξεων και της στάσης της πολιτείας – σε συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων και της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα ακολουθήσει για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Οι Δικηγόροι της χώρας, σε πνεύμα πλήρους σύμπνοιας και ομοψυχίας, αρνούνται να συναινέσουν σε μέτρα «μνημονιακής» λογικής που πλήττουν κατά τρόπο βάναυσο το χώρο της  Δικαιοσύνης και εν γένει το δικαιικό μας σύστημα και δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να δεχτούν αμαχητί το στρεβλό τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτό στην Ελλάδα το δήθεν άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος στο βωμό της εξυπηρέτησης αδιέξοδων πολιτικών έξωθεν επιβαλλόμενων, που στοχοποιούν τον κλάδο, παραμερίζοντας κάθε έννοια λογικής, σύγχρονων κανόνων της αγοράς και κοινωνικής δικαιοσύνης.