Ξεκίνησε η «μάχη» του ασφαλιστικού

Ξεκίνησε η «μάχη» του ασφαλιστικού
   Με ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει η επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.
Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκαν από την κυβερνώσα πλειοψηφία, αλλά και βαριές εκφράσεις εκ μέρους των εισηγητών τους, επιτέθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την σημερινή, πρώτη ημέρα συζήτησής του.
Η επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου, θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις συνταγματικότητας, με την υπογράμμιση πως, ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο, ούτε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής (την κριτική των οποίων επικαλέστηκε η αντιπολίτευση) έθεσαν ρητά τέτοιο θέμα.
Από την άλλη, ο υπουργός Εργασίας, πρότεινε σειρά αλλαγών με κορυφαία την δήλωση στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, πως «το Δημόσιο εγγυάται την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού με σκοπό την διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο». «Μʼ αυτή την αλλαγή τελειώσαμε στην κοινωνία – και για όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχει καμία εγγυοδοσία;» αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος.
Τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ανέπτυξε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεικνύοντας κυρίως τις διατάξεις που προβλέπουν την μη κάλυψη από το κράτος, των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων, την ολοσχερή περικοπή συντάξεων σε περίπτωση ετεροαπασχόλησης, τον ενιαίο φορέα ασφάλισης ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, την χαμηλότερη βασική αμοιβή για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τον ορισμό των νέων διατάξεων περί την εργατική διαιτησία, με τρόπο όχι αυστηρά καθορισμένο.
«Το ασφαλιστικό ζήτημα δεν είναι συνταγματικό, αλλά οικονομικό και πολιτικό – και ο υπουργός δίνει πολιτική λύση» απάντησε ο Ντίνος Ρόβλιας για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υφίστανται παραβιάσεις του Συντάγματος. Το κράτος οφείλει να εγγυάται το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, το οποίο όμως δεν μπορεί να υφίσταται όταν το σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αυτή τη βιωσιμότητα διασφαλίζει το νομοσχέδιο. Διότι, αν δεν προστατεύσουμε την ύπαρξη του ας, αν το αφήσουμε να καταρρεύσει, τότε εμείς παραβιάζουμε το Σύνταγμα. Και το Σύνταγμα δεν περιέχει καμία ρητή διάταξη για προστασία των συντάξεων ορισμένου ποσού. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2008 και 2010, έχει αποφασίσει πως η αρχή της ανταποδοτικότητας δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, ούτε η αναλογία μεταξύ εισφορών και παροχών. Άρα συνταγματικό πρόβλημα δεν υφίστατο, ούτε και τώρα υφίσταται» σημείωσε ο κ. Ρόβλιας.
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, επικαλέστηκε την αναλογιστική μελέτη που χρησιμοποίησε το υπουργείο, για να τονίσει ότι η συνέχιση του ασφαλιστικού συστήματος με τους ίδιους όρους συνεπάγεται την εξάντληση των κεφαλαίων του. «Η μορφή και η έκταση της ασφαλιστικής προστασίας, είναι καθʼ όλα νόμιμο να αλλάζει ανάλογα με την κατάσταση του συστήματος. Έχουν περάσει οι μέρες της ευρωστίας, αλλά όχι ανεπιστρεπτί. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι μέρες που ζούμε, είναι οι μέρες για να θέσουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο».
«Δεν είναι βιώσιμο αυτό. Είναι ριφιφί ελπίδων» υποστήριξε αντίθετα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος. «Εμείς λέμε ναι, μονάχα σε συνταγματικά εναρμονισμένο ασφαλιστικό, με μία σύνταξη με κρατική εγγυοδοσία, με τεκμηρίωση και με προοπτική».
«Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, αν και δεν είναι το κυρίαρχο – πολιτικό είναι το πρόβλημα» εκτίμησε ο Θ. Παφίλης για λογαριασμό του ΚΚΕ. «Η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή για την οποία μίλησε ο κος υπουργός και χειροκρότησαν θερμά ορισμένοι, είναι η μεγάλη ασφαλιστική σφαγή των όποιων δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Πρόκειται για νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Αλλά και η ΝΔ να ήταν στην εξουσία τα ίδια θα έπαιρνε, όπως τα ίδια λαμβάνονται και στην Ε.Ε.».
«Ο ίδιος ο κος υπουργός, είπε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται τον δικαστικό έλεγχο από την Βουλή και τα ελληνικά δικαστήρια, καθώς αυτό θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση» υπενθύμισε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ). «Πότε λοιπόν καταλάβατε ότι στο Μνημόνιο υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας – κι αν το καταλάβατε, τι κάνατε ως έμπειρος συνταγματολόγος; Γιατί δεν πάτε εσείς στα δικαστήρια και ωθείτε τους πολίτες που είναι λιγότερο νομομαθείς από σας;» ρώτησε τον Αν. Λοβέρδο ο εισηγητής του ΛΑΟΣ.
«Αίρεται η κρατική εγγύηση και στην αναλογική σύνταξη. Όλη η ασφάλιση μετατρέπεται σε ένα προνοιακό επίδομα που ισχύει ήδη. Αυτό δεν είναι κατάργηση του Συντάγματος;» αναρωτήθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που πηγάζουν από το Μνημόνιο, είναι εξίσου συνταγματικές με εκείνο, το οποίο ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία της Βουλής και αντιμετωπίζεται από εσάς ως υπερσύνταγμα» ανέφερε ο βουλευτής.
Από πλευράς του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται τον έλεγχο συνταγματικότητας του νομοσχεδίου και, «οψέποτε αυτός αποδώσει, για την Ελλάδα θα είναι ευπρόσδεκτη η νομολογία».
Απορρίπτοντας το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, πως το νομοσχέδιο δεν βασίζεται σε αναλογιστική μελέτη αλλά σε μη στοιχειοθετημένο «σημείωμα», ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε το ότι «η μελέτη συντάχθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και επικυρώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη». Άλλο τόσο, ο κος Λοβέρδος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για την δική της πολιτεία στο ζήτημα της διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και της νομικής υπεράσπισης της διαφοράς των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέσσερις προσθήκες από τον Ανδρέα Λοβέρδο Τέσσερις προσθήκες παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, με πρώτη εκείνη για την οριζόντια εγγύηση των συντάξεων, ώστε όλοι να παίρνουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.
Η δεύτερη προσθήκη αφορά τη μείωση κατά 30% έως 50% της εξαγοράς του πλασματικού χρόνου για το στρατό, ενώ η τρίτη αφορά την αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας και κατόπιν υπουργικής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Τέλος, η τέταρτη προσθήκη αφορά τον επακριβή ορισμό του ποσοστού του κράτους ως πηγή συγχρηματοδότησης του ασφαλιστικού.
Παπακωνσταντίνου: Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, για τις οποίες θα κριθούμε «Αισθανόμαστε απόλυτα καλά απέναντι στους ψηφοφόρους μας. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, για τις οποίες θα κριθούμε βεβαίως από τον ελληνικό λαό χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Δεν κινούμαστε με γνώμονα το που μας βρίσκουν κάθε μέρα οι δημοσκοπήσεις. Περιμένετε για το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές μας». Με αυτή την αποστροφή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε, τόσο στις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, όσο και στα σενάρια για μη στήριξη του από κυβερνητικούς βουλευτές.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση, κατά τη πρώτη μέρα συζήτησης του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επέκρινε έντονα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, κάνοντας λόγο για βίαιες ανατροπές και κατεδάφιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Παράλληλα κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αθέτηση των τριών δεσμεύσεων της και παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέκρουσε τις αιτιάσεις περί αθέτησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι είχε τονίσει εξ αρχής την ανάγκη για βαθιές αλλαγές του ασφαλιστικού.
«Καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Είναι πράγματι πιο δύσκολο και πιο σκληρό από αυτό που θα επιθυμούσαμε να καταθέσουμε, που θα είχε μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής. Δεν το μπορέσαμε όμως γιατί είμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον πολύ ασφυκτικό. Όμως η βασική μας δέσμευση να μην καταρρεύσει ισχύει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τις ενστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την συνταγματικότητα ορισμένων ρυθμίσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: 
«Έχουμε συμμορφωθεί σε όλες σχεδόν τις διατάξεις. Εμμένουμε στη θέση μας».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι περισσεύει η υποκρισία από πολλές πτέρυγες της Βουλής και πρόσθεσε: «Πολύ λένε για βίαιες ανατροπές. Πράγματι ορισμένες είναι. Όμως ακόμα πιο βίαιο είναι να έχεις οδηγήσει τις δαπάνες του ασφαλιστικού εδώ που είναι σήμερα. Αυτό και αν είναι ανατροπή, το να πεις ότι δεν έχεις να πληρώσεις τις συντάξεις. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε σε πόσα χρόνια θα γίνουν οι αλλαγές. Όσοι επιλέγουν τη λογική να κρύψουμε βαθιά το κεφάλι στην άμμο, να καταγγείλουμε αυτά που κάνει η κυβέρνηση και να πάμε παραπέρα, ότι αυτό θα τους προσφέρει ψήφους, είναι βαθιά νυκτωμένοι. Γιατί ο κόσμος πονάει, οργίζεται αλλά καταλαβαίνει ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα».
Η ΝΔ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο απατεωνιάς» ενώ έκανε λόγο «για γκεμπελικές μεθόδους εκφοβισμού της κυβέρνησης προς τους βουλευτές της».
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Λέγκας, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση κατεδαφίζει τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών» και ότι «κανένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίζεται το νομοσχέδιο».
«Η κυβέρνηση επιχειρεί μια ιστορική ρήξη, όπως λέει η ίδια, μέσα από βίαιες σαρωτικές αλλαγές στο πρόγραμμα ζωής εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Τέτοιες όμως σημαντικές αποφάσεις δεν μπορεί να στηρίζονται σε τεχνικά σημειώματα του μνημονίου», ανέφερε ο κ. Λέγκας. 
Παράλληλα, χαρακτήρισε «αστήρικτες δικαιολογίες τους ισχυρισμούς της για την αναγκαιότητα των αλλαγών λόγω δημοσιονομικής κατάρρευσης» ενώ υποστήριξε, ότι δεν υπάρχει αναλογιστικό μοντέλο έστω για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο απατεωνιάς και οδοστρωτήρα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα το δημοσιονομικό εκτροχιασμό». «Ευθύνες έχουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ για το σταδιακό ξεθεμελίωμα του ασφαλιστικού συστήματος που ήταν προσχεδιασμένο πριν ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση», ανέφερε και
πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αξιοποιεί το μνημόνιο για να επιταχυνθούν οι εργασιακές και συνταξιοδοτικές ανατροπές και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου με πάμφθηνη εργατική δύναμη χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ φεύγει από το προεκλογικό του σύνθημα, ”λεφτά υπάρχουν” και πάει στο σύνθημα ”χρόνια για σύνταξη υπάρχουν”». «Επί
8 μήνες γίναμε πειραματόζωα. Δοσάδες μπαίνουν και βγαίνουν από τη χώρα για δάνεια που τα δύο κόμματα έχουν συνάψει. Από αυτή την κρεατομηχανή δεν γλιτώνουν ούτε οι ελάχιστες συντάξεις υπέργηρων του ναζισμού. 
Τροφοδοτείτε τη ”μπαρουφολογία”. Γιατί δεν λέτε σε αυτούς που σας κουνάνε το δάχτυλο ότι έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις στην ΕΕ;» ανέφερε ο κ. Αιβαλιώτης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «οι απειλές προς τους βουλευτές για κομματική πειθαρχία, διότι διαφορετικά θα πέσει η κυβέρνηση, προδίδουν την ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων ενώ είναι κραυγαλέο έλλειμμα αξιοπιστίας της πολιτικής». «Και τα δύο ασφαλιστικά νομοσχέδια τα διακρίνει η υπονόμευση και ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού. Είναι μια κουρελού πολλών ρυθμίσεων. Και βεβαίως δεν φταίμε όλοι το ίδιο για το όργιο πελατειακών και ψηφοθηρικών ρυθμίσεων που τόσα χρόνια έκαναν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οδήγησαν το ασφαλιστικό στη σημερινή του κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.
Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς τόνισε την ανάγκη αλλαγών ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις γυναίκες ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι «το κόστος της πλασματικής εξαγοράς είναι πολύ βαρύ» καθώς και ότι «πρέπει το κράτος να εγγυηθεί τις επικουρικές συντάξεις».
Γ. Παπανδρέου: «Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης» «Η χώρα βρέθηκε σε βαθιά οικονομική κρίση, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε σε πολύ πιεστικά περιθώρια και βάζουμε τάξη στο χάος, που υπάρχει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του, σε μεγάλη κυβερνητική σύσκεψη για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, η οποία πραγματοποιείται στο Ιλιον, στη δυτική Αττική.
Σαμαράς: Η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό Εν τω μεταξύ, ο Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο άδικο και αναποτελεσματικό, τονίζοντας πως «δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος», ενώ επισήμανε πως το κόμμα του «θα ψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα, τα οποία θεωρεί ότι πράγματι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Αιτιολογώντας την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ. 
Σαμαράς τόνισε πως το κράτος αποσύρεται και δραπετεύει από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική, επισημαίνοντας πως η σύνταξη πρέπει να είναι μία και ενιαία.
Απόσυρση του Ασφαλιστικού ζητά ο Α. Τσίπρας Την απόσυρση του διάτρητου και αντισυνταγματικού, όπως το χαρακτηρίζει, ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αντισυνταγματικές. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ μαζί με επιστημονικούς φορείς θέτουν ζήτημα αντιστυνταγματικότητας, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ακόμα και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διατυπώνει ενστάσεις», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. 
Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Είναι πλέον φανερό ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδομήσει την κοινωνική ασφάλιση στερείται στοιχειώδους συνταγματικής νομιμότητας. 
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει και φέρνει σήμερα στην ολομέλεια ένα διάτρητο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hμερομηνία :  06-07-10Copyright:  http://www.kathimerini.gr