Το καθεστώς και η εικόνα των μη Ευρωπαίων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες

Δελτίο Τύπου
Το Έργο JeanMonnet «Enhancing the Debate about Intercultural Dialogue, EU Values and Diversity» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Το καθεστώς και η εικόνα των μη Ευρωπαίων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», στις 5 Δεκεμβρίου 2019 στις 16.00-22.00 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Σπουδές στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στη Μετανάστευση.
Η εκδήλωση αποτελείται από την κεντρική συνεδρία και δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, που θα διεξαχθούν διαδοχικά οι δύο πρώτες στο Αμφιθέατρο 14 και η τελευταία στο Αμφιθέατρο 3.
Η κεντρική συνεδρία, με θέμα «Προκλήσεις για τις πολιτικές της ΕΕ στη Μετανάστευση και το Άσυλο», θα διεξαχθεί στην ελληνική στο Αμφιθέατρο 14 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ομιλητές που προέρχονται από τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Εξωτερικών (ΕΝΥΕ), την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Η εκπροσώπηση των μειονοτήτων και των μεταναστών στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα» θα διεξαχθεί στην αγγλική στο αμφιθέατρο 14 και θα συντονιστεί από τον δημοσιογράφο Νικόλα Βαφειάδη (Όμιλος Αντέννα). Οι ομιλητές θα είναι καθηγητές από τη Σχολή Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΑΠΘ, από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η δεύτερη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Στερεότυπα – Πώς αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι τους μη Ευρωπαίους και πώς οι μη Ευρωπαίοι τους Ευρωπαίους» θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική στο Αμφιθέατρο 3 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 20:10. Την κεντρική διάλεξη για τα στερεότυπα θα δώσει η Επίκουρη Καθηγήτρια Ελένη Σιδέρη, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και συζητήσεις ώστε να αποκαλυφθούν τα αμοιβαία στερεότυπα που υπάρχουν. Ομιλητές θα είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Dukakis (ΑCT), η τμηματάρχης του τμήματος κατά της ρατσιστικής βίας , φοιτητές σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και άλλοι απλοί πολίτες.
Δεν θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.
Προαιρετικές δηλώσεις συμμετοχής στο: jmpeuvadis.uom.gr
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες:
ή στο 6983001110 ή 2310891442
 

 

Συνημμένα αρχεία: