Θερινή ακαδημία Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet «Ερευνα στα Κρίσιμα Ζητήματας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης» και η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνουν θερινή ακαδημία για τις Ευρωπαϊκές Σπουδές και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με δύο θερινά σχολεία. Τα θερινά σχολεία θα διεξαχθούν από τις 8 μέχρι τις 19 Ιουλίου 2016, στην αγγλική γλώσσα, στη Ζαγορά, στο Πήλιο. Στην ακαδημία θα διδάξουν Καθηγητές Πανεπιστημίου και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την ΕΕ (Αγγλία, Ισπανία, Πολωνία).
Η ακαδημία μας περιλαμβάνει δύο θερινά σχολεία:
Ι) Το πρώτο, έχει ως θέμα την «Ελευθερία, Ασφάλεια και Δικαιοσύνη στην ΕΕ» και θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 8 Ιουλίου (απόγευμα), έως τη Δευτέρα 11 Ιουλίου (απόγευμα) και θα διαρκέσει 25 ώρες. Οι βασικές θεματικές του είναι:
  • Θεσμική δομή και Ανάπτυξη (Θεσμοί της ΕΕ, FrontexEurojust, Ευρωπαϊκή Εισαγγελεία) – Αν. Καθηγητής Μ. Χρυσομάλλης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
  • Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και Προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης – Επ. Καθ. Δ. Αναγνωστοπούλου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
  • Εσωτερική και Εξωτερική Ασφάλεια – Επ. Καθ. Φ. Μπέλλου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
  • Μετανάστευση και Πολιτικές Ασύλου, που θα αναλυθούν από τον Καθηγητή Β. Χατζόπουλο (ΔΠΘ) και τον επίκουρο Καθηγητή Ι. Παπαγεωργίου (ΑΠΘ)
·       ΕΕ και Διεθνές Ιδιωτικό Δίκαιο, που θα αναλυθεί από τον Καθηγητή MGardenes – Santiago (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης),
  • Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο (Ν. Βάβουλα, Βοηθός και υποψήφιος Διδάκτορας Queen Mary)
ΙΙ) Το δεύτερο θερινό σχολείο θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 14 Ιουλίου (απόγευμα) και θα τελειώσει την Τρίτη, 19 Ιουλίου (απόγευμα). Θα διαρκέσει 40 ώρες όπου θα γίνει ανάλυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένες θεματικές είναι:
 
·       Μηχανισμοί διεθνούς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Διεθνείς Συμβάσεις και Σύμφωνα) – π. Καθηγήτρια Π. Νάσκου-Περράκη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
·       Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και ιδίως το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το δικαίωμα ασύλου – DrDagmara Dajska, εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης,
·       Ελευθερία Έκφρασης – Επ. Καθηγητή Ι. Παπαδόπουλο (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
·       Προστασία Προσωπικών Δεδομένων – Καθηγήτρια E. Αλεξανδροπούλου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας),
·       Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ – Αν. Καθηγήτρια Λ. Παπαδοπούλου (Νομική Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)
·       Απαγόρευση Διακρίσεων – Επ. Καθηγήτρια Δ. Αναγνωστοπούλου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
·       Δικαιώματα Ομοφυλοφίλων (LGBT) – Καθηγήτρια Alina Tryfonidoy (Reading University),
·       Προστασία μειονοτήτων και πολιτιστικά δικαιώματα – Δρ. Νίκος Γαϊτενίδης, Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Θεσμικών Αξιών του Κέντρου Αριστείας Ζαν Μοννέ και
 
 
                       –    Εργαστήριο διαπολιτιστικών δεξιοτήτων – Αν. Καθηγήτρια Ι. Παπαβασιλείου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
Το κόστος του πρώτου θερινού σχολείου είναι 350 EΥΡΩ για εγγραφή που θα πραγματοποιηθεί μέχρι 15 Ιουνίου, και 420 ΕΥΡΩ για μεταγενέστερες εγγραφές.
Το κόστος του δεύτερου συνεδρίου είναι 500 ΕΥΡΩ για εγγραφή που θα πραγματοποιηθεί μέχρι 15 Ιουνίου, και 600 ΕΥΡΩ για μεταγενέστερες εγγραφές.
Η διαμονή στο Αρχοντικό Γκαγιάννη (Villa Gayani) δεν περιλαμβάνεται στο κόστος αλλά έχουμε εξασφαλίσει ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες, στα 15 ευρώ (μονόκλινο δωμάτιο), 13 ευρώ (δίκλινο) και  10 ευρώ (τρίκλινο). Έχουμε επίσης προγραμματίσει προαιρετικές εκδρομές  στις παραλίες Χορεφτό, Μηλοπόταμος και Νταμούχαρη με ιδιωτικό τουριστικό λεωφορείο.
Πιστοποιητικό παρακολούθησης θα δοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ Πιστοποιητικό Αποφοίτησης θα δοθεί σε όσους περάσουν την τελική εξέταση σε μορφή εξέτασης με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.
Συμμετέχοντες και στα δύο θερινά σχολεία της ακαδημίας θα έχουν συνολική έκπτωση 10%. Επίσης, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε έκπτωση (σε μορφή υποτροφίας για ομάδες άνω των 5 ατόμων (μία για μια αποστολή των 5, δύο για αποστολή των 10 κλπ). Αποστολές παραπάνω των 3 ατόμων θα λάβουν και αυτές έκπτωση 10%. Δεν καλύπτουμε έξοδα για διαμονή ή μετακίνηση.
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις, παρακαλούμε να συμβουλευθείτε τις επισυναπτόμενες αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια ή επικοινωνήστε με:
Επίκουρη Καθηγήτρια Δέσποινα Αναγνωστοπούλου,  danag@uom.gr 2310 891 442
ή Χρυσοθέα Μπασιά , chrybass@yahoo.com τηλ: 6979348008