Θεματικό Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με θέμα: “Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας” 7-8/11/2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Κύκλος Ιδεών σας προσκαλεί στο θεματικό συνέδριο «Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας» που πραγματοποιείται στις 7 & 8 Νοεμβρίου 2022, στις αίθουσες του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία (πλ. Συντάγματος, Αθήνα)

Έναρξη: Δευτέρα 7.11.2022, ώρα 14:00

Για το πρόγραμμα δείτε εδώ: https://ekyklos.gr/dikaiosyni-i-metarrythmisi-mias-eksousias-kai-i-afypnisi-mias-ideas.html

[PDF]

 

Είσοδος ελεύθερη 

Για εγγραφή, συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ: https://e-talk.gr/dikaiosyni-i-metarrythmisi-mias-eksousias-kai-i-afypnisi-mias-ideas/

 

Σχετικά με το Συνέδριο

Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας

 

Στο φετινό συνέδριο του Κύκλου Ιδεών που διεξήχθη στις 3 και 4 Οκτωβρίου με γενικό θέμα «Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση», η κατάσταση της Δικαιοσύνης αναδείχθηκε ως το πρώτο θεσμικό πρόβλημα της χώρας που συνδέεται όχι μόνο με την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου αλλά και με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Παρότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δικαστικού συστήματος είναι διαρκής και έντονη, παρότι έχουν συνταχθεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα, πολλές και ενδιαφέρουσες μελέτες, παρότι  γίνονται  συνεχώς  νομοθετικές παρεμβάσεις στο ουσιαστικό και το δικονομικό δίκαιο  που αφορούν όλους τους δικαιοδοτικούς κλάδους με κύριο στόχο την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, στη λειτουργία της Δικαιοσύνης εντοπίζεται ένα από τα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά ελλείμματα. Αυτός  είναι ο  κοινός τόπος των συζητήσεων μεταξύ των λειτουργών της Δικαιοσύνης, μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς, μεταξύ των πολιτών που συγκροτούν τη γενική κοινή γνώμη.

Τα ίδια τα ανώτατα δικαστήρια, οι δικαστικές ενώσεις, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, επιστημονικές εταιρείες και σωματεία, διοργανώνουν συνεχώς σχετικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν κρίσιμες πτυχές του ζητήματος. Πολλές σχετικά πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις εξακολουθούν να προκαλούν συζητήσεις  και να απαιτούν ψύχραιμη, συνολική  και επιστημονικά συγκροτημένη αξιολόγηση όχι υπό την πίεση της καθημερινής ειδησεογραφίας που συχνά προκαλεί αποσπασματικές και αντιφατικές αντιδράσεις.

Ο Κύκλος Ιδεών ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει ένα διήμερο θεματικό συνέδριο με τον  τίτλο « Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας» που θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, στις αίθουσες του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», σύμφωνα με το πρόγραμμα (δείτε εδώ).

Στόχος του συνεδρίου είναι να συνθέσει  το φάσμα των θεμάτων που συγκροτούν  το πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Οι συζητήσεις της πρώτης ημέρας ξεκινούν  από το βασικό, πολιτικό πρωτίστως,  ερώτημα αν  είναι «μεταρρυθμίσιμο» το ελληνικό δικαστικό σύστημα ενώ στη συνέχεια τίθεται το ερώτημα αν υπάρχουν οι υποκειμενικές προϋποθέσεις, κυρίως από πλευράς δικαστικού και δικηγορικού σώματος, προκειμένου να εισαχθούν και να αποδώσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.  Θα συζητηθεί  το ερώτημα αν μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως στην καθημερινή λειτουργία της ελληνικής  Δικαιοσύνης οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές του κράτους δικαίου με βάση τα πορίσματα της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Η πρώτη ημέρα θα κλείσει με μια συζήτηση γύρω από τη στάση της κοινωνίας απέναντι στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και της δίκαιης δίκης.

Τη δεύτερη ημέρα τίθενται τα πιο «τεχνικά» ζητήματα με άξονα το ερώτημα γιατί έχουν μειωμένη απόδοση οι αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις και πώς μπορεί να επιτευχθεί η εναρμόνιση ταχύτητας και ποιότητας. Μετά τις εισαγωγικές παρεμβάσεις, το ερώτημα αυτό θα συζητηθεί σε τρεις ειδικότερους κύκλους με αντικείμενο την πολιτική, την ποινική και τη διοικητική δικαιοσύνη. Ακολουθούν ένας συνοπτικός κύκλος για τις εναλλακτικές μορφές δικαιοσύνης (διαιτησία και διαμεσολάβηση ) και ένας συνοπτικός κύκλος για την ψηφιακή δικαιοσύνη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο συνέδριο μετέχουν,  ο Αντιπρόεδρος  της Κυβέρνησης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης,  πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης,  οι Πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εν ενεργεία και επί τιμή, οι Πρόεδροι  των δικαστικών ενώσεων και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του δικηγορικού σώματος, δημοσιογράφοι.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η προεγγραφή θα διευκολύνει τη διεξαγωγή των εργασιών (Για εγγραφή δείτε εδώ)

 

Οι συνεδριάσεις θα μεταδίδονται απευθείας από το site του Κύκλου Ιδεών https://ekyklos.gr/, το Facebook και το YouTube

 

Συνημμένο το πρόγραμμα του συνεδρίου

Συνημμένα αρχεία: