Συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ.Θ. με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ.Θ. με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χ. Καστανίδη συνάντησε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010 αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μετά από έγγραφο που απέστειλε ο Δ.Σ.Θ. (αρ. πρωτ.37/4.1.2010) προκειμένου να ενημερωθεί και να συζητήσει μαζί του για τα παρακάτω θέματα:

1 – Για την προοπτική ανέγερσης δεύτερου, συμπληρωματικού, Δικαστικού Μεγάρου στο χώρο του Ο.Λ.Θ

2 – Για την πιθανότητα μείωσης του αριθμού των εκδικαζόμενων υποθέσεων ανά Εφέτη, ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Θεσσαλονίκης που έγινε στις 18-12-2009.

3 – Για την ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ ψήφισης του σχεδίου νόμου για τη διαμεσολάβηση, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και τους άλλους φορείς.

Με το έγγραφο αυτό επισημάνθηκε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος, σε κάθε περίπτωση, είναι έτοιμος να συμμετάσχει στη διαβούλευση και να συμβάλει στη στήριξη και την εφαρμογή του θεσμού.

4 – Για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της εργολαβίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του Δικαστικού Μεγάρου,

5 – Για την αποκαλούμενη «απελευθέρωση» του Δικηγορικού επαγγέλματος και την «άρση των διοικητικών περιορισμών» κατά την άσκησή του.

6 – Για την άμεση ένταξη με υπουργική απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στους φορείς, που θα είναι σε θέση να αποδέχονται την κοινωφελή εργασία των κρατουμένων

Τέλος, με το ίδιο έγγραφο ο Δικηγορικός προσκάλεσε τον Υπουργό στις 15-01-2010, ημέρα Παρασκευή, ως κεντρικό ομιλητή σε εκδήλωση με θέμα σχεδιαζόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την οργάνωση της δικαιοσύνης και ειδικότερα την επικείμενη «επαναφορά» του αυτοδιοίκητου και του ορισμού με νέο τρόπο της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Η αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Θ., κ. Μανόλη Λαμτζίδη αποτελούμενη και από τους Συμβούλους κκ. Ιωάννη Κοτζαμανίδη, Α΄ Αντιπρόεδρο, Νικόλαο Βαλεργάκη, Γενικό Γραμματέα, Ρωξάνη Κωστατζίκη, Πρόεδρο Επιτροπής Επιστημονικών Εκδηλώσεων του Συλλόγου και Γεωργία Βελιτζέλου, Μέλος Δ.Σ. Κέντρου Διαμεσολάβησης Δ.Σ.Θ. είχε πολύωρη συνάντηση με τον κ. Υπουργό.

Ο Υπουργός κ. Καστανίδης, όσον αφορά στη θεματολογία της εκδήλωσης που θα διοργανώσει ο Σύλλογος στις 15 Ιανουαρίου 2010, δήλωσε ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης η επαναφορά του «αυτοδιοίκητου» στη δικαιοσύνη και η αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης και ότι η πραγματοποίησή της θα αποτελέσει μία μορφή δημόσιας διαβούλευσης μεταξύ της πολιτείας, των δικαστικών ενώσεων και του νομικού κόσμου.

Όσον αφορά στο νέο συμπληρωματικό δικαστικό Μέγαρο, δήλωσε ότι η ανέγερσή του στο χώρο του Ο.Λ.Θ. αποτελεί δική του προσωπική δέσμευση, και η οποία θα υλοποιηθεί, η δε όποια καθυστέρηση οφείλεται στην καθυστέρηση διορισμού νέας διοίκησης στον Ο.Λ.Θ., και, ότι, σε κάθε περίπτωση στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Για το δεύτερο ζήτημα δήλωσε ότι είναι γνώστης του θέματος, παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένει την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου με το σκεπτικό της , προκειμένου, αφού σταθμίσει τις καταστάσεις να ενεργήσει ανάλογα. Για την εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης, που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των πολιτικών δικαστηρίων δήλωσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου και ότι θα εισαχθεί σύντομα για ψήφιση , ύστερα από διαβούλευση και αφού οι Δικηγορικοί Σύλλογοι διατυπώσουν τη δική τους γνώμη.

Δέχθηκε ότι είναι απόλυτα θετική και πολλαπλά χρήσιμη ιδέα να γίνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι αποδέκτες της παροχής κοινωφελούς εργασίας των κρατουμένων και ζήτησε να του αποσταλούν σχετικές αιτήσεις από τους Δικηγορικούς Συλλόγους που ενδιαφέρονται προκειμένου να εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα παρέπεμψε στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ για την αποκαλούμενη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, υποστήριξε ότι θα λάβει θέση ως συναρμόδιος Υπουργός, έχοντας πλήρη επίγνωση της εθνικής πραγματικότητας στη δικηγορία, όταν το ζήτημα αυτό τεθεί κατά τρόπο συγκεκριμένο.