Επιστολή Προέδρου ΔΣΘ προς Υπουργό Δικαιοσύνης

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νικόλαο Δένδια, με την οποία τον καλεί να δείξει ενεργό ενδιαφέρον στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τον απεεγό πείνας και υπόδικο κρατούμενο στις Φυλακές Κορυδαλλού Θοδωρή Ηλιόπουλο:

——————————————————————————–

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
___________________

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αρ. Πρωτ: 7498
Θεσσαλονίκη 18.8.09

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Κύριο Νικόλαο Δένδια

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλώ, Σας προσκαλώ, Σας παρακαλώ, μέσα στη δίνη των προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική δικαιοσύνη στη σημερινή συγκυρία,  να επιδείξετε ενεργό ενδιαφέρον για την περίπτωση του Θοδωρή Ηλιόπουλου.

Ο Θοδωρής Ηλιόπουλος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού  σήμερα ως υπόδικος για περισσότερους από οκτώ μήνες . Δεν είναι  κατάδικος . Έτσι εξακολουθεί να καλύπτεται από το «τεκμήριο αθωότητας».

Είναι τριάντα ετών με δύο ηλικιωμένους γονείς. Ο  ηλικιωμένος  πατέρας του είναι στα τελευταία του και πάσχει από «αλτσχάϊμερ»,  και η μητέρα του, επίσης υπέργηρη και ασθενής ,  αδυνατεί να τον φροντίσει.

Βρίσκεται ήδη στην 40 η ημέρα  απεργίας πείνας και η κατάσταση της υγείας του σύμφωνα με ιατρικές γνωματεύσεις εμπνέει σοβαρές ανησυχίες, η δε μεταφορά του από το νοσοκομείο των φυλακών  σε κρατικό νοσοκομείο είναι άκρως απαραίτητη. Με αυτή του την ενέργεια «υποθηκεύει» την ίδια  του την ύπαρξη.

Εάν ο Θοδωρής Ηλιόπουλος με δεδομένη την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του πεθάνει – όντας απλά υπόδικος-  αναλογιζόμαστε το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί σε όλους εμάς;

Κύριε Υπουργέ,

Η αλήθεια είναι ότι στα γεγονότα του Δεκέμβρη μερίδα ατόμων , κάτω από την ανωνυμία της «κουκούλας» και με σημαία την τυφλή και καταστροφική βία κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν  την Ελληνική κοινωνία  και να αποκρύψουν τα πραγματικά αίτια της νεανικής εξέγερσης, που ήταν   κατά κοινή ομολογία όλων , ανεξάρτητα από επιμέρους τοποθετήσεις –  η μόνιμη και διαρκής αίσθηση σε   μεγάλη μερίδα νέων της  ουσιαστικής αποξένωσης από το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία και τους θεσμούς.

Αλλά αυτό τι σχέση μπορεί να έχει με τον Θοδωρή Ηλιόπουλο ,  ο οποίος ευθαρσώς δηλώνει ότι «μοναδική κουκούλα είναι το πρόσωπό μου»;

Η επίσημη πολιτεία , κατά την άποψή μου, ως συμπέρασμα από τα γεγονότα του Δεκέμβρη , καλείται στην περίπτωση του Θοδωρή Ηλιόπουλου με τη συμπεριφορά της να αποδυναμώσει , και αν είναι δυνατό να αντιστρέψει , την αίσθηση αυτή,  και με κάθε τρόπο να αποφύγει  την ενδυνάμωσή της.

Η δημοκρατία δεν εκδικείται . Προστατεύει και ενδιαφέρεται για όλους τους πολίτες της. Η υπερβολή της αυστηρότητας γεννά το μίσος, και το μίσος είναι έδαφος, στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν υποδεικνύω κατά κανένα τρόπο παρέμβασή Σας στο έργο της δικαιοσύνης. Ακόμα και αν η κρίση του δικαιοδοτικού οργάνου που αποφάσισε τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του Θοδωρή Ηλιόπουλου θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ήταν σύμφωνη με το αληθινό περιεχόμενο  της  δικαιοσύνης , δεν πρέπει να λησμονούμε δύο θεμελιώδεις αρχές : αφενός ότι   η  δικαιοσύνη είναι θυγατέρα της επιείκειας, και   αφετέρου   ότι η άτεγκτη εφαρμογή της  δικαιοσύνης οδηγεί στην άκρα αδικία.

Κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή μου αυτή απευθύνομαι στον Υπουργό, το μαχόμενο δικηγόρο, τον πολίτη, τον άνθρωπο. Απευθύνομαι στη λογική και τη κρίση σας, αλλά και στο συναίσθημα και στην καρδιά σας.

Με την ιδιότητά μου ως πολίτη, και με τη θεσμική μου ιδιότητα ως Προέδρου του ΔΣΘ  στο όνομα της δικαιοσύνης, την οποία υπηρετείτε από την  υπεύθυνη θέση του Υπουργού , αλλά και στο όνομα των πανανθρώπινων αξιών  που μας συνδέουν όλους και αποτελούν κοινό σημείο αναφοράς  καλώ, σας προσκαλώ και σας παρακαλώ να σκύψετε με το ανάλογο ενδιαφέρον και προσοχή στην  υπόθεση του Θοδωρή Ηλιόπουλου.

Με τιμή

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝ. ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.Θ.