ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Θ. κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΜΜ. ΒΑΛΕΡΓΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣΘ  ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΛΕΡΓΑΚΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε στα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Βασικοί άξονες των σχεδίων αυτών   είναι η κατάργηση του αφορολόγητου και η φορολόγηση των εισοδημάτων μας με συντελεστή 30 %. Πρόκειται για σχέδια που δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι είναι αντίθετα με τη σημερινή οικονομική κατάσταση των ελεύθερων επαγγελματιών  και με την αναπτυξιακή προοπτική που έχει ανάγκη η χώρα.

Δυστυχώς στη χώρα μας και ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι,  με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τους Δικηγόρους, χρησιμοποιούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης ως εξιλαστήρια θύματα για να εκτονωθούν οι πιέσεις που ασκούνται από αλλού και κυρίως για να αποπροσανατολίσουν τη κοινή γνώμη και να την απομακρύνουν από όλους αυτούς που πραγματικά παρανομούσαν σε βάρος του ελληνικού λαού και έφεραν  τη χώρα μας σε αυτό το σημείο.

Πρέπει όμως επιτέλους να γίνει σαφές, ότι οι η αξιοπιστία, η τιμή και η αξιοπρέπεια των Δικηγόρων δεν αποτελούν «σάκο του μποξ» για κανέναν. Η συντριπτική πλειοψηφία των Δικηγόρων συνεισφέρει όσο τους αναλογεί στα δημόσια έσοδα τηρώντας πιστά τις νόμιμες διαδικασίες,  γι΄ αυτό και δε μπορεί να δέχεται να κατασυκοφαντείται εξαιτίας ελάχιστων εξαιρέσεων, που μπορεί να συναντήσει κανείς σε κάθε επαγγελματικό κλάδο. Όποιος κριτής «δικαίων και αδίκων» θέλει να αναζητήσει αυτούς που μας έφεραν εδώ, αφαιρώντας έμμεσα ή άμεσα δημόσιο χρήμα, καλύτερα να κοιτάξει πρώτα αλλού.

Επίσης πρέπει να αναλογιστεί η ελληνική κοινωνία ότι οι δικηγόροι ως ελεύθεροι επαγγελματίες άμεσα επηρεαζόμενοι από τις εξελίξεις της «αγοράς» έχουν δεχτεί τεράστια μείωση των εισοδημάτων τους σε σημείο μεγάλος αριθμός δικηγόρων να βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ιδιαίτερα οι νέοι δικηγόροι δυσκολεύονται πια να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα βασικά έξοδα που απαιτεί το επάγγελμά μας, όπως ή ανάγκη ύπαρξης και συντήρησης ενός γραφείου, χωρίς να γίνεται καν λόγος για τη κάλυψη των αναγκών ενός νέου ανθρώπου.

Εύκολα γίνεται κατανοητό πως μέτρα σαν αυτά που διαβάζουμε δεν έχουν καμία σχέση με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, θα αποτελεί πραγματική μεταρρύθμιση και θα έρθει να καλύψει κοινωνικές αδικίες που επί χρόνια καταγγέλλουν όλα τα πολιτικά κόμματα και όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Τέτοια μέτρα απλά ρίχνουν το βάρος σε αυτούς που δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα άλλο, εξαθλιώνουν τον ελεύθερο επαγγελματία και ισοπεδώνουν κάθε έννοια κράτους δικαίου, παραβιάζοντας βασικά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός σε οικονομικά θέματα για να αντιληφθεί ότι μέτρα όπως η φορολόγηση με 30% από το πρώτο ευρώ τόσο χαμηλών εισοδημάτων είναι και ανεφάρμοστα στη πράξη, αλλά και εντελώς αναποτελεσματικά, όπως όλα αυτά τα εισπρακτικά μέτρα που  κατά καιρούς έχουν παρθεί χωρίς κανένα σχέδιο βυθίζοντας τη χώρα στην ύφεση και τη μέση ελληνική οικογένεια στα όρια της φτώχειας.

Οι  δικηγόροι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε κανένα τέτοιο μέτρο που οδηγεί στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, στην ακόμη μεγαλύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και σε ανεπιθύμητες κοινωνικές εκρήξεις. Δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι απέναντι σε μέτρα που εξαθλιώνουν την  πλειονότητα των δικηγόρων και οδηγούν τους νέους συναδέλφους σε αδυναμία να καλύψουν ακόμη και τις βασικές βοιωτικές τους ανάγκες, καθιστώντας τους ουσιαστικά άνεργους.

Καλούμε την ελληνική πολιτεία να αναλογισθεί τις ευθύνες και την κατάσταση ολόκληρου του ελληνικού λαού και να μην προχωρήσει στα φημολογούμενα οικονομικά μέτρα.

Νικόλαος Εμμ. Βαλεργάκης

Πρόεδρος ΔΣΘ