10η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

10η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Η 10η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στους Δικηγόρους και ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρων καθιερώθηκε το 2014 με πρωτοβουλία του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), του αντιπροσωπευτικού οργάνου περίπου ενός εκατομμυρίου δικηγόρων, μέσω των δικηγορικών συλλόγων – μελών, από τριάντα μία χώρες. Έκτοτε γιορτάζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του CCBE μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με το ίδιο ακριβώς θέμα.

Στόχος του εορτασμού είναι να τονισθούν οι κοινές αξίες που συνδέουν τους ευρωπαίους δικηγόρους, αλλά και ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζουν ως υπερασπιστές του δικαίου και εγγυητές της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Θέμα του εορτασμού για το έτος 2020 αποτελεί η «Συνέχεια της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιόδους πανδημίας».

Ως γνωστό η πανδημία COVID-19 έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία της δικαιοσύνης στην Ευρώπη. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας έχουν επηρεάσει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τις νομικές υπηρεσίες, τους δικηγόρους και τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρων του 2020 είναι μια ευκαιρία να επισημανθούν οι διάφορες προκλήσεις που ανακύπτουν σε περίπτωση πανδημίας, όπως η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, οι διαδικαστικές διασφαλίσεις, τα ζητήματα επιτήρησης κ.λπ.

Με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα των δικηγόρων, δείτε συνημμένα το link από το κανάλι του ΔΣΘ στο YouTube της περυσινής εκδήλωσης του ΔΣΘ για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής μέρας Δικηγόρων, με ομιλητές τον νυν Πρόεδρο του CCBE, κ. Ranko Pelicaric και τον νυν Αντιπρόεδρο, κ. Παναγιώτη Περάκη.

https://youtu.be/oVY22nJqQZ8

 

 
 

 

 

 

 

 

 

#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }