Συνάντηση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με τη νέα Υπουργό Εσωτερικών για τα οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν τους δικαστικούς αντιπροσώπους

Πραγματοποιήθηκε, μετά από αίτημα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, συνάντηση αντιπροσωπείας της Ολομέλειας (αποτελούμενης από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, τον Προέδρο του ΔΣΘ, Δημήτρη Φινοκαλιώτη και τον Πρόεδρο του ΔΣΠ, Ηλία Κλάππα) με την νέα Υπουργό Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, με αντικείμενο τα οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Η Ολομέλεια έθεσε στην Υπουργό μεταξύ άλλων τα εξής ζητήματα:

1. Έγκαιρη έκδοση Κ.Υ.Α. για το ποσό αποζημίωσης.

2. Αύξηση του ποσού εκλογικής αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της αύξησης του κονδυλίου των εκλογών κατά 12 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να υφίσταται επαρκής δημοσιονομικός χώρος.

Μάλιστα, η αύξηση αυτή πρέπει να είναι γενναία ενόψει του ότι δεν έγινε νομοθετική τροποποίηση για την αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης, όπως είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση (καθώς τούτο δεν μπορεί να γίνει με ΥΑ):

α) προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες μετακίνησης των δικαστικών αντιπροσώπων λόγω ραγδαίας αύξησης της τιμής των καυσίμων, αλλά και

β) λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά, σε χρονικό διάστημα που είναι παραγωγικό για τους δικηγόρους, για διάστημα 8 εργασίμων ημερών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 6 στην υπόλοιπη χώρα.

3. Διευκόλυνση της μετακίνησης των δικαστικών αντιπροσώπων, και ειδικότερα:

i. Ελεύθερα διόδια (Αττική οδός – Λοιπές Εθνικές Οδοί από Παρασκευή 19/05/2023 έως Δευτέρα 22/05/2023) .

ii. Έγγραφη ενημέρωση προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να υφίσταται ικανοποιητικός αριθμός διαθέσιμων εισιτηρίων για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής με παροχή σχετικής έκπτωσης.

iii. Έγγραφη ενημέρωση προς όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για δωρεάν διάθεση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – καμπίνες για απομακρυσμένα νησιά.

4. Έκδοση σχετικής εγκυκλίου που να παρέχει τη δυνατότητα να επικολληθούν επί των βιβλίων τα προεκτυπωμένα ονόματα των συνδυασμών και των υποψηφίων.

5. Λειτουργία των Ειρηνοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης πέραν των Πρωτοδικείων προς αποφυγή καθυστερήσεων και διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας.

6. Λήψη των αναγκαίων μέτρων από την Τροχαία για τη διευκόλυνση της μετάβασης, παραμονής και αποχώρησης των δικαστικών αντιπροσώπων κατά την παράδοση των εκλογικών σάκων στα αρμόδια δικαστήρια.

7. Διάθεση δύο (2) γραμματέων στις περιπτώσεις εκπλήρωσης καθηκόντων Αντιπροσώπου Δικαστικής Αρχής από δικηγόρο ΑΜΕΑ.

Η Υπουργός Εσωτερικών απήντησε ότι τείνει ευήκοον ους και θα μελετήσει όλα τα ζητήματα που έθεσε η Ολομέλεια. Δεσμεύθηκε ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 5.5.2023 θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση και ότι θα έρθει σε επικοινωνία τόσο με τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα θέματα διευκόλυνσης της μετακίνησης των δικαστικών αντιπροσώπων, όσο και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για το αίτημα της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης για την παραλαβή εκλογικών σάκων.