Σύλληψη δικηγόρου Κ. Τορπουζίδη

Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Σύλληψη δικηγόρου Κ. Τορπουζίδη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει τη σύλληψη και παράνομη κατακράτηση, επί 7 και πλέον ώρες του Δικηγόρου Κωνσταντίνου Τορπουζίδη και ενός ακόμη πολίτη κατά την 06 Φεβρουαρίου 2010, από πεζή περίπολο της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης (ΔΑΕΘ). Η παραπάνω σύλληψη του συναδέλφου, διενεργήθηκε κατά την άσκηση νόμιμης πολιτικής δράσης του και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια πολιτικής εξόρμησης και διανομής εντύπων, ενόψει της απεργίας που είχε εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για τη 10η Φεβρουαρίου 2010, παρά την επίκληση της δικηγορικής του ιδιότητας και την επίδειξη σχετικής ταυτότητας.

Πρόσχημα για τη σύλληψή του αποτέλεσε η άρνηση του παραπάνω συναδέλφου να προσαχθεί στο Α.Τ. Λευκού Πύργου, για να του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 400€ για κατάληψη πεζοδρομίου, στον πεζόδρομο της πλατείας Αριστοτέλους, το οποίο τελικά και του επιβλήθηκε. Η εν λόγω πράξη επιβολής προστίμου ακυρώθηκε ύστερα από ένσταση του ιδίου από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Αυτό το γεγονός οφείλεται στην αυταρχική νοοτροπία και αυθαίρετη συμπεριφορά ορισμένων αστυνομικών οργάνων σε βάρος πολιτών και ειδικότερα δικηγόρων κατά την άσκηση, πέραν των άλλων και των πολιτικών τους δραστηριοτήτων και δικαιωμάτων.

Η σύλληψη του συναδέλφου και η κατακράτησή του με τις πιο πάνω συνθήκες ήταν παράνομες, ενώ η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για απείθεια, είναι αδικαιολόγητη και αβάσιμη.