Συλλήψεις 5 Μαίου 2010

 Θεσσαλονίκη, 6 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενώ η χθεσινή πορεία έφτανε στο τέλος της, στην οδό Διοικητηρίου στο ύψος της Ολύμπου, εντελώς αιφνιδιαστικά και απρόκλητα, αστυνομικά όργανα που επέβαιναν σε δίκυκλα επιτέθηκαν, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών σε ένα τμήμα της διαδήλωσης όπου διαδήλωναν ειρηνικά κυρίως δικηγόροι-μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η επίθεση αυτή προκάλεσε πανικό και είχε ως αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να διασκορπιστούν δεξιά και αριστερά. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν σε εξέλιξη επεισόδια καμιάς μορφής, τα αστυνομικά όργανα συνέλαβαν, υπό το «κάλυμμα» της προσαγωγής, 37 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και δύο δικηγόρους. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των παρισταμένων, τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν στην Γ.Α.Δ.Θ. και μετά από παρέλευση τουλάχιστον 3 ωρών εξακολουθούσαν να κρατούνται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι έχουν ήδη υποβληθεί σε παράνομη δακτυλοσκόπηση.

Εκτός αυτού, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης έγινε αναίτια ευρεία χρήση χημικών από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος ειρηνικών και ανυποψίαστων διαδηλωτών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταδικάζει αυτή τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτών, την απόδοση ευθυνών στα αστυνομικά όργανα που παρανόμησαν.

Είναι αυτονόητο ότι εκφράζουμε τον αποτροπιασμό, τη βαθιά θλίψη και την οδύνη για την τραγική απώλεια αθώων πολιτών σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.