ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΔΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 187 ΠΚ

ΤΟ ΔΣ του ΔΣΘ επικυρώνοντας τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων (https://www.dsth.gr/enimerosi/-/asset_publisher/lY4FVFnX1Bpf/content/apophaseis-olomeleias-proedron-d-s-ellados-2-4-2022?p_p_auth=L7wnheUF&redirect=%2F) αποφάσισε την πραγματοποίηση στοχευμένης αποχής από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, από τις 6.4.2022 μέχρι και τις 15.4.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.

Παραθέτουμε απόσπασμα της σχετικής απόφασης της Ολομέλειας που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 2ης Απριλίου 2022:

«Η Ολομέλεια εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 ΠΚ, με την προσθήκη της παρ. 6,  η οποία έλαβε χώρα αιφνιδίως, κατά παράβαση των κανόνων καλής νομοθέτησης, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς  προσήκουσα επιστημονική και κοινοβουλευτική επεξεργασία.

Είναι αδιανόητο, σε ένα κράτος δικαίου , να μην επιτρέπεται η αναστολή ή μετατροπή της ποινής και να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η τυχόν ασκηθείσα έφεση τόσο σε περιπτώσεις καταδίκης για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, όσο, πολύ περισσότερο, σε περιπτώσεις καταδίκης για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα και αυτό  μάλιστα να επιβάλλεται και με διάταξη αναδρομικής ισχύος.

Καταλύεται το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, αμφισβητείται και  περιορίζεται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή και παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, δεδομένου ότι ο κατηγορούμενος στερείται δικαιωμάτων, τα οποία δεν στερούνται κατηγορούμενοι για αδικήματα με σημαντικά μεγαλύτερη ποινική ή ηθική απαξία.

Στα πλαίσια αυτά, η  Ολομέλεια αποφάσισε,  ως μέσο διεκδίκησης για την κατάργηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ, να εισηγηθεί στα ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την πραγματοποίηση στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι 15.4.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.»

 

                   Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γενικός Γραμματέας

 

Δημήτριος Φινοκαλιώτης                                                   Χρήστος Βρίκος