Πρόσκληση στην Παρουσίαση του Προϋπολογισμού Πολιτών 2020

Σας αποστέλλουμε πρόσκληση στην Ημερίδα που διοργανώνεται από την έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, της ερευνητικής ομάδας «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» και του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Δίκαιο και Οικονομικά” του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονία και της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στην ημερίδα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του Προϋπολογισμού Πολιτών, έργου της ερευνητικής ομάδας «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού», της οποίας επιστημονικά υπεύθυνη είναι η κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση του ΑΠΘ, κα Κατερίνα Σαββαΐδου, και μέλη της είναι τελειόφοιτοι φοιτητές του ΔΠΜΣ “Δίκαιο και Οικονομικά”.

Ο προϋπολογισμός πολιτών αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για την επίτευξη της προσβασιμότητας των πολιτών στον Κρατικό Προϋπολογισμό υπό την έννοια να μπορεί να καταστεί κατανοητός από αυτούς. Ο προϋπολογισμός πολιτών είναι μια μη τεχνική παρουσίαση, είτε του σχεδίου του προϋπολογισμού, ή του ψηφισθέντος προϋπολογισμού, με την οποία επικοινωνούνται στο ευρύ κοινό οι επιλογές της κυβέρνησης για την είσπραξη των εσόδων και τη διάθεσή τους στους πολίτες, μέσω της πραγματοποίησης των δημοσίων δαπανών, και της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να γίνεται κατανοητή από όσο πιο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι δυνατόν. Αναφορικά με τη δομή του, ο προϋπολογισμός πολιτών που θα παρουσιαστεί από την ως άνω ερευνητική ομάδα,περιέχει πέντε μέρη που αφορούν στην εισαγωγή, στις μακροοικονομικές προβλέψεις, στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, δηλαδή στα έσοδα και τις δαπάνες, στο δημόσιο χρέος και στις καινοτομίες του φετινού Προϋπολογισμού, δηλαδή τις επισκοπήσεις δαπανών και τον προϋπολογισμό επιδόσεων. 

Ευελπιστούμε ότι ο εν λόγω προϋπολογισμός πολιτών θα πετύχει τον επιδιωκόμενο στόχο της ερευνητικής μας ομάδας, δηλαδή τη βελτίωση της διαφάνειας του προϋπολογισμού, τη διευκόλυνση του δημοσίου διαλόγου αναφορικά με τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και τον έλεγχο της λογοδοσίας της Κυβέρνησης σε σχέση με την τήρηση των δεσμεύσεων της, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2020. 

 

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και ώρα 5:30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδρίων του ΠΑΜΑΚ.

 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν:

 

Ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Καθηγητής κ. Στυλιανός Δ. Κατρανίδης,

Ο Διευθυντής του Δ.Π.Μ.Σ. Δίκαιο και Οικονομικά, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Ευτύχιος Σαρτζετάκης και

Η κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση του ΑΠΘ, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ,κα. Κατερίνα Σαββαΐδου,

Την παρουσίαση του Προϋπολογισμού Πολιτών εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας “Διαφάνεια του Προϋπολογισμού” θα ακολουθήσει συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020 με τους κάτωθι ομιλητές:

 

Τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών,

 Τον κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα, Πρόεδρο Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), τ. Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

 Τον κ. Δημήτριο Β. Σκιαδά, κάτοχο της Έδρας Jean Monnet “Δημοσιονομική Διακυβέρνηση της Ε.Ε. & έλεγχος” Πανεπιστήμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, καθηγητή Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

 

Επισυνάπτονται η πρόσκληση, η αφίσα, το πρόγραμμα και το poster της εκδήλωσης. 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς όλους.