Ο πιο μακρύς δρόμος (The Longest Run) Ντοκιμαντέρ 2015

Ο πιο μακρύς δρόμος (The Longest Run)

Ντοκιμαντέρ 2015

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου

Παραγωγή: Σπύρος Μαυρογένης

 

Πρεμιέρα στην Ελλάδα

 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2016

16/3/2016 – Αίθουσα Ολύμπιον, 20.30

18/3/2016 – Αίθουσα Σταύρος Τορνές- Αποθήκη 1 Λιμάνι 13.30

Προβολή στην Αθήνα:

Παρασκευή 22 Απριλίου, 20.30, Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Αθήνα)

Κυριακή 24/4 – Κινηματογράφος Δαναός

(διοργάνωση: CineDoc)

 

Σύνοψη

Στις φυλακές ανηλίκων του Βόλου, ο Αλσαλέχ από τη Συρία και ο Τζασήμ από το Ιράκ περιμένουν να δικαστούν με τη βαριά κατηγορία της διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Μέσα από τη φυλακή μιλάνε στο τηλέφωνο με τους γονείς τους, που ζουν κάτω από τον τρόμο του πολέμου και των επιδρομών του ISIS, ενώ προσπαθούν και οι ίδιοι να σώσουν τους εαυτούς τους. Ο πιο μακρύς δρόμος παρακολουθεί από κοντά την ιστορία των δύο φίλων στη φυλακή και στο δικαστήριο, αποκαλύπτοντας το φαινόμενο ότι αθώοι ανήλικοι πρόσφυγες πέφτουν συχνά θύματα εξαναγκασμού των διακινητών και εκτίουν βαρύτατες ποινές στις Ελληνικές φυλακές ενώ οι διακινητές συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι. Ο Αλσαλέχ και ο Τζασήμ γνωρίζουν ότι αν το δικαστήριο τους κηρύξει ενόχους, η ποινή φυλάκισής τους μπορεί να φτάσει τα 25 χρόνια.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου

Παραγωγός: Σπύρος Μαυρογένης

Φωτογραφία-Ήχος: Χρόνης Πεχλιβανίδης & Γιάννης Μισουρίδης

Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης

Μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου

Διεύθυνση παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν

Εκτέλεση παραγωγής: Δάφνη Πανοπούλου

Παραγωγή: Stefi Productions & Lynx / DOC3 productions, συμπαραγωγή Marni Films

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

 

 

Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο πιο μακρύς δρόμος συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας (Νοέμβριος 2015) όπου και απέσπασε δύο βραβεία:

–        Τιμητική Διάκριση στην κατηγορία Διεθνές ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: «Η Επιτροπή θεωρεί πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ντοκιμαντέρ, που πρέπει να το δει όλος ο κόσμος. Με συναίσθημα και συνέπεια, Ο πιο μακρύς δρόμος φέρνει τη σύγχρονη πραγματικότητα σε ένα άλλο επίπεδο, παρουσιάζοντας την ιστορία με μια τρυφερή προσέγγιση προς τους χαρακτήρες. Η Επιτροπή κρίνει το έργο αυτό σημαντικό και επίκαιρο.»

 

–        Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Ver.di, της μεγαλύτερης γερμανικής συνδικαλιστικής ένωσης (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft), η οποία αριθμεί 2,2 εκατομμύρια μέλη: « Ναι, υπάρχουν γυναίκες που γυρίζουν ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, και εμείς ανακαλύψαμε μία! Αυτή η τόσο σιωπηλή και σύνθετη ταινία μάς γνωρίζει δύο έφηβους πρόσφυγες, τον Τζασήμ από το Ιράκ και τον Αλσαλέχ από τη Συρία, που βρίσκονται αποκομμένοι στον μακρύ τους δρόμο ανάμεσα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τη Γερμανία, και κατηγορούμενοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα. Στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της φυλακής ανηλίκων του Βόλου, μόνο η φιλία, η αυτοπεποίθηση και η τεράστια προσπάθειά τους να ενταχθούν στην Ελληνική πραγματικότητα τους βοηθάει να τα βγάλουν πέρα. Και το τηλέφωνο παραμένει η μοναδική επαφή τους με τις οικογένειές τους.»

 

Επίσημη συμμετοχή στα φεστιβάλ:

DOCPOINT (Φινλανδία), TEMPO (Σουηδία), CROSSING EUROPE ( Ελβετία), ONE WORLD Πράγα (Τσεχία), Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, DOCSBARCELONA (Ισπανία)

Προβλήθηκε από το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE ( 2 Φεβρουαρίου 2016).

Διαβάστε άρθρο και συνέντευξη της Μαριάννας Οικονόμου (ελληνικά) στο web site του Goethe Institut Athen, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE: https://www.goethe.de/ins/gr/el/kul/mag/20696649.html

 

Φωτογραφίες και επιπλέον υλικό:

www.thelongestrun.eu

Facebook

Trailer

 

Επαφές:

Μαριάννα Οικονόμου (Σκηνοθέτης)

Κιν.: 6944731776

Email: [email protected]

 

Σπύρος Μαυρογένης (Stefi Productions, Παραγωγός – εκμετάλλευση στην Ελλάδα)

Τηλ.: 210 6386200

Email: [email protected]

 

Δήμητρα Κουζή (Kouzi Productions – Τύπος και Επικοινωνία)

Κιν.: 6946060862

Email: [email protected]

 kouziproductions.com

 

Παγκόσμια εκμετάλλευση:

Deckert Distribution

Tel.: +49 (0) 341 215 66 38

Email: [email protected]

Συνημμένα αρχεία: