Μήνυμα Προέδρου ΔΣΘ – Ενημέρωση για τρέχοντα ζητήματα

Μήνυμα Προέδρου ΔΣΘ – Ενημέρωση για τρέχοντα ζητήματα

Θεσσαλονίκη, 14.11.2021

Με αφορμή την καλόπιστη, αλλά και πολλές φορές δυστυχώς κακόπιστη, κριτική και συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες για το ζήτημα της προμήθειας αντισηπτικών από τον ΔΣΘ για την κάλυψη των αναγκών του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, των Κτηματολογικών Γραφείων, Υποθηκοφυλακείων και άλλων Υπηρεσιών της πόλης εν μέσω της πανδημίας, νιώθω την ανάγκη να ενημερώσω τους συναδέλφους για τα εξής:

Ανέκαθεν ο ΔΣΘ αναλάμβανε δράσεις, ενδεχομένως στα όρια ή και πέραν των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να υποστηρίξει τη λειτουργία των Δικαστηρίων ή και άλλων Υπηρεσιών, όπου καθημερινά ασκούν το λειτούργημά τους οι συνάδελφοι. Η λογική αυτής της δράσης στηρίζεται στην, αυτονόητη για μένα, παραδοχή ότι ο ΔΣΘ δεν μπορεί μόνο να παραμένει θεατής των προβλημάτων καταγγέλλοντας για αδράνεια άλλους αρμόδιους, αλλά οφείλει να παρεμβαίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του για να υποστηρίζει τη λειτουργία των παραπάνω Υπηρεσιών και μέσα από αυτή τη δράση να διευκολύνει και να υποστηρίζει εν τέλει τη δύσκολη καθημερινότητα των συναδέλφων.

Δράσεις σε αυτήν την κατεύθυνση αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση και συντήρηση κλιματιστικών στο Δικαστικό Μέγαρο, η τοποθέτηση ανεμιστήρων, η επισκευή της ράμπας ΑΜΕΑ, η λειτουργία του μοναδικού σε ολόκληρη τη χώρα πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου Ιατρείου, η υποστήριξη του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης με ασκούμενους δικηγόρους και υλικοτεχνική υποδομή και πολλά ακόμα. Σε όλες αυτές τις δράσεις ωφελούμενοι είναι φυσικά οι συνάδελφοι, αλλά και όλοι οι παράγοντες της δικαιοσύνης και οι πολίτες που επισκέπτονται το Μέγαρο.

Η δράση του ΔΣΘ στην ίδια κατεύθυνση κατέστη πιο επιτακτική από ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ανάγκη να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και η προσπάθεια να διατηρηθούν ανοιχτές οι Δικαστικές και λοιπές Υπηρεσίες, ήταν και είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη, προκειμένου αφενός να προστατευθεί η υγεία των συναδέλφων αφετέρου να διατηρηθούν σε λειτουργία οι Υπηρεσίες όπου ασκείται το επάγγελμά μας. Στην κατεύθυνση αυτή το ΔΣ του ΔΣΘ αποφάσισε, σε περισσότερες συνεδριάσεις στις οποίες συζητήθηκε το θέμα, να συνδράμει με την παροχή αντισηπτικών στο Δικαστικό Μέγαρο, στα Κτηματολογικά Γραφεία, Υποθηκοφυλακεία κλπ. χωρίς, η αλήθεια είναι, να προσδιοριστεί συγκεκριμένη ποσότητα και συγκεκριμένη διάρκεια στην απόφαση αυτή. Άλλωστε, οι έκτακτες συνθήκες και η γενικότερη κατάσταση ανάγκης, δεν επέτρεπε σε κανέναν να γνωρίζει εκ των προτέρων για πόσο καιρό αυτό θα είναι απαραίτητο, δεδομένου μάλιστα ότι η πανδημία είναι μια διαρκής και απρόβλεπτη κατάσταση, εδώ και 20 περίπου μήνες.

Τα παραπάνω δεν είναι άγνωστα στην υπόλοιπη κοινωνία και στους φορείς, όταν μάλιστα με ειδικές διατάξεις σε ΠΝΠ δινόταν η δυνατότητα για απευθείας προμήθειες σε δημόσιους φορείς για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Εξάλλου, συνθήκες όπως η κατά καιρούς έλλειψη αντισηπτικών από την αγορά, είχαν δημιουργήσει δυσκολίες, ακόμα και σε φορείς με οργανωμένες υπηρεσίες προμηθειών.

Το θέμα που ανακινείται σχετίζεται εν τέλει με τον τρόπο που διαχρονικά λειτουργούσε ως υπηρεσία ο ΔΣΘ και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούσε την περιουσία του. Αντικείμενο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα προόδου, αλλά αναντίρρητα χρειάζονται να γίνουν ακόμα περισσότερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας που είχαμε να αντιμετωπίσουμε (π.χ. ζητήματα από την αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων, έκδοση εβδομαδιαίας ΚΥΑ κλπ.), ο ΔΣΘ χτυπήθηκε ακόμα περισσότερο από τον Covid-19, καθώς στα τέλη του 2020 απεβίωσε αιφνίδια από κορονοϊό ο επί δεκαετίες λογιστής και Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Συλλόγου. Το ΔΣ του ΔΣΘ αποφάσισε την πλήρη αναδιοργάνωση του λογιστηρίου, με την εφαρμογή μέτρων που υποδείχθηκαν από εξωτερικό συνεργάτη-λογιστή και την πλήρη (για πρώτη φορά στην ιστορία του) μηχανογράφηση του λογιστηρίου. Παράλληλα, αναζήτησε λύση για τη στελέχωσή του, αρχικά από το υπάρχον προσωπικό προκειμένου να αποφύγει την επιβάρυνση της μισθοδοσίας με νέα πρόσληψη και, καθώς αυτό δεν κατέστη τελικά εφικτό, στη συνέχεια προχώρησε σε συνεργασία με εξωτερικό λογιστικό γραφείο. Η παραπάνω έκτακτη περίσταση είχε ως αποτέλεσμα να μην καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί εγκαίρως η σύνταξη από την Οικονομική Υπηρεσία των σχεδίων απολογισμού 2020 και προϋπολογισμού 2021, ώστε να τεθούν προς έγκριση στο ΔΣ. Σημειωτέον ότι σήμερα, μετά από μήνες εργασιών, έχει ολοκληρωθεί η πλήρης μηχανογράφηση του λογιστηρίου.

Τέλος, εν είδει ενός σύντομου απολογισμού πεπραγμένων για τα ζητήματα οικονομικής φύσης, δράττομαι της ευκαιρίας για να αναφέρω, ενδεικτικά έστω, τις σημαντικές κινήσεις στις οποίες προέβη το παρόν ΔΣ, με τις οποίες διασφάλισε την περιουσία του και πέτυχε τεράστια οικονομία κλίμακος. Ειδικότερα:

1. Δαπάνη Μισθοδοσίας: Μειώθηκε κατά το 1/5 ο αριθμός του προσωπικού του Συλλόγου, μετά από καταγγελία σύμβασης υπαλλήλου (για πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΣΘ) και υποχρεωτική αποχώρηση πληθώρας υπαλλήλων λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης χωρίς να αντικατασταθούν με νέες προσλήψεις. Προσλήφθηκαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου μόνο δύο (2) υπάλληλοι στο parking (όπου ήταν εντελώς απαραίτητο), με συνολικό κόστος μισθοδοσίας μικρότερο από αυτό του ενός των αποχωρήσαντων. Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2019 πραγματοποιήθηκε (για πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΣΘ) μείωση των μισθών των υπαλλήλων, κατόπιν επίτευξης σχετικής συμφωνίας με όλους. Εξάλλου, ένα σημαντικό επίτευγμα του παρόντος ΔΣ υπήρξε η ψήφιση και δημοσίευση του νέου Οργανισμού Λειτουργίας των Υπηρεσίων του Συλλόγου (ΠΔ 4/2021), με τον οποίο μειώθηκαν οι θέσεις ευθύνης (Διευθυντές – Προϊστάμενοι) και τα αντίστοιχα επιδόματα από οκτώ (8) σε μόλις τρία (3). Το συνολικό ποσό που εξοικονομείται από τη μείωση του μισθολογικού κόστους σήμερα σε σχέση με το 2017, ανέρχεται σε περίπου 500.000€ κατ’ έτος!

2. Αξίζει να τονιστεί ότι οι παραπάνω κινήσεις για τη σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους (μείωση προσωπικού, συναινετική μείωση μισθών, μόλις 2 νέες προσλήψεις με αποδοχές προσαρμοσμένες στην εποχή, μείωση θέσεων ευθύνης και αντίστοιχων επιδομάτων) πραγματοποιήθηκαν με παράλληλη διαφύλαξη του βασικότερου χαρακτηριστικού των Δικηγορικών Συλλόγων και των Δικηγόρων (όπως αναγνωρίζεται από εθνικά και διεθνή νομικά κείμενα, αλλά και τη νομολογία του ΔΕΕ): της ανεξαρτησίας τους. Μάλιστα, με δικές μας πρωτοβουλίες, διευκρινίστηκε το 2019 το άρθρο 89 του Κώδικα Δικηγόρων, ώστε να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των Δικηγορικών Συλλόγων.  

3. Αξιοποίηση περιουσίας: ο ΔΣΘ, καταβάλλοντας σήμερα το ποσό των μόλις 50.000€, απέκτησε ιδιόκτητο χώρο για βιβλιοθήκη και γραφεία στην οδό Δωδεκανήσου, εμβαδού 550 τ.μ., τον οποίο ανακαίνισε πλήρως με δαπάνη περίπου 58.000€ πλέον ΦΠΑ (κατόπιν σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος)! Έτσι, έλυσε τη σύμβαση μίσθωσης για το ακίνητο (μισού περίπου εμβαδού σε σχέση με το καινούργιο) που μίσθωνε για να στεγάζει τη βιβλιοθήκη του, εξοικονομώντας τεράστιους πόρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δωδεκαετής μίσθωση του ακινήτου της πρώην βιβλιοθήκης, κόστισε συνολικά στον ΔΣΘ πάνω από 1.000.000€, καθώς ο ΔΣΘ είχε καταβάλει ποσό άνω των 500.000€ για την ανακαίνιση του μισθωμένου χώρου, ενώ κατέβαλε συνολικά για τα δώδεκα χρόνια της μίσθωσης άλλες περίπου 500.000€ για μισθώματα και κοινόχρηστα!

4. Μετά από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, ο ΔΣΘ εκμίσθωσε το 2018 το ισόγειο κατάστημα του ακινήτου του στη Διαγώνιο, έναντι σχεδόν του διπλάσιου μισθώματος σε σχέση με την προηγούμενη μίσθωση. Έτσι, το συνολικό ποσό των μισθωμάτων που εισπράττει ο ΔΣΘ ξεπερνά τις 200.000€ κατ’ έτος.

Κλείνοντας την παρούσα ενημέρωση, επιθυμώ να κλείσω εδώ και τη σχετική συζήτηση, που είναι προφανές ότι έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, εν όψει των αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου Προέδρου και νέου ΔΣ στις 28 και 29 Νοέμβρη 2021 και να ζητήσω η προσοχή όλων να επικεντρωθεί στα ουσιώδη ζητήματα της δικαιοσύνης και της δικηγορίας. Ήδη, το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση για τη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστών (http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=15432), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένα σημείο κλειδί για τον τρόπο και την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, διαπιστώνω ότι αντί όλοι να ξεψαχνίζουμε τις σχετικές διατάξεις που κινούνται στην κατεύθυνση της έτι περαιτέρω περιχαράκωσης και αποστείρωσης των σπουδαστών της Σχολής (αντί για το απαραίτητο άνοιγμα στην κοινωνία και τους λοιπούς παράγοντες της Δικαιοσύνης) και στην κατεύθυνση της σαφούς υποβάθμισης του ρόλου της πόλης της Θεσσαλονίκης (που φιλοξενεί από την ίδρυσή της της Σχολή), αλλά και της υποβάθμισης της συμμετοχής των εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος (με τη μείωση της εκπροσώπησης των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων στο ΔΣ της Σχολής), επιλέγουμε να νίπτουμε τας χείρας μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Στάθης Κουτσοχήνας, ΔρΝ Δικηγόρος