Επώνυμο Γυναικών

Θεσσαλονίκη, 4 Ιουλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ

.

 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί χωρίς νομικό και κοινωνικό διάλογο ένα νομοσχέδιο που σχετίζεται με ζητήματα οικογένειας και επιμέλειας τέκνων και το οποίο τροποποιεί, μεταξύ άλλων, ένα σημαντικό άρθρο του νόμου 1329/1983 για το οικογενειακό δίκαιο και συγκεκριμένα, το άρθρο που αφορά στο επώνυμο των εγγάμων γυναικών. Με το νομοσχέδιο αυτό προτείνεται να μην διατηρεί η γυναίκα μετά από τη σύναψη γάμου, όπως μέχρι σήμερα ισχύει υποχρεωτικά, το οικογενειακό της επώνυμο σε όλες τις έννομες σχέσεις, της αλλά να λαμβάνει το επώνυμο του συζύγου, εφόσον υπάρχει συναίνεση και των δύο συζύγων, με το πρόσχημα ότι υπάρχουν δυσκολίες στο να διαπιστωθεί ότι δύο άτομα είναι σύζυγοι ιδίως σε ταξίδια στο εξωτερικό. Ήδη η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε την αλλαγή του εν λόγω άρθρου .

Επί 25 συνεχή χρόνια η ελληνική κοινωνία λειτουργεί με απόλυτη πεποίθηση ότι η σύναψη γάμου δεν αποτελεί λόγο αλλαγής της ταυτότητας του προσώπου της γυναίκας- συζύγου, η οποία παραμένει το ίδιο πρόσωπο, γνωστό στην πολιτεία και στην κοινωνία με το επώνυμο που απέκτησε κατά τη γέννησή της και με αυτό θα παραμένει σε όλη της τη ζωή ασχέτως με την έγγαμη ή όχι ιδιότητά της. Σε όλο το χρονικό διάστημα που διέτρεξε ισχύοντος του ανωτέρω νόμου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, διακρίθηκαν και δημιούργησαν οικογένειες, γυναίκες οι οποίες δεν έχουν καμία ενθύμηση του προϊσχύοντος καθεστώτος της αλλαγής του επωνύμου της έγγαμης γυναίκας λόγω του γάμου.

Η ρύθμιση που προωθείται, αντίκειται στη συνταγματική αρχής της ισότητας των φύλων και στις πολιτικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό. Αν τελικά περιβληθεί την ισχύ νόμου, θα οπισθοδρομήσει η ελληνική κοινωνία στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, θα αναβιώσουν με μεγάλη βεβαιότητα σχέσεις πατριαρχικές, αναχρονιστικές και πλήρως ξεπερασμένες, ετεροπροσδιορισμού και εξάρτησης των γυναικών και θα δημιουργηθούν νομικά και διοικητικά προβλήματα, όπως υπήρξαν πριν από την ισχύ του προαναφερόμενου οικογενειακού δικαίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην προωθούμενη αλλαγή της διάταξης του επωνύμου των εγγάμων γυναικών και καταδικάζει κάθε προσπάθεια καταπάτησης της αρχής της ισότητας των δύο φύλων .

 

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Μανόλης Αν. Λαμτζίδης                             Νικόλαος Εμ. Βαλεργάκης