ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΠΑΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΠΑΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΣΘ
 
Πιστός στην υπόσχεση που είχε δώσει ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής, στα εγκαίνια του περιπτέρου του ΔΣΘ στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από την πόλη μας, παρέστη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 17ης Οκτωβρίου 2019 και συζήτησε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους του Συλλόγου μας, αλλά και το δικηγορικό σώμα και τη δικαιοσύνη γενικότερα.
Στον Γενικό Γραμματέα τέθηκαν ζητήματα όπως: οι κτιριακές εγκαταστάσεις των Δικαστηρίων, η συντήρηση του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου, αλλά και η δυνατότητα επέκτασης αυτού στο παρακείμενο κτίριο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ Πύλης Αξιού), η τοποθέτηση γιατρού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο – ιατρείο στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου, καθώς και άλλα που άπτονται της ιδιότητας και των αρμοδιοτήτων του ως Προέδρου του ΤΑΧΔΙΚ. 
Συγκεκριμένα, τονίστηκε ιδιαιτέρως το θέμα της καθυστέρησης στην πληρωμή των δικηγόρων που διορίζονται με το θεσμό της Νομικής Βοήθειας, ενώ επαναδιατυπώθηκε το αίτημα να έχουν οι δικηγόροι τη δυνατότητα να προβαίνουν από το γραφείο τους σε ηλεκτρονική έρευνα των ακινήτων από τα αρχεία του Υποθηκοφυλακείου. Περαιτέρω, ζητήθηκε η συνδρομή του, ώστε να κοινοποιηθεί εγκύκλιος σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας σχετική με τη δυνατότητα των δικηγόρων να εκπροσωπούν τους εντολείς τους χωρίς την προσκομιδή έγγραφης εξουσιοδότησης στο πρόσωπό τους, όπως ήδη συμβαίνει ενώπιον των Διοικητικών Αρχών.
Επίσης, στον Γ.Γ. τέθηκαν πάγια αιτήματα του δικηγορικού σώματος Θεσσαλονίκης, όπωςη λειτουργία παραρτήματος του Ταμείου Νομικών, η συνεδρίαση μεταβατικής έδρας Ανώτατων Δικαστηρίων, καθώς και η συνεδρίαση τμήματος Αθλητικών Δικαστηρίωνστην πόλη μας, ενώ, τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα της δικαιοσύνης, όπως το νέο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση και οι τροποποιήσεις στον Π.Κ. και στον Κ.Ποιν.Δ.
Ο Γ.Γ. άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα ζητήματα που του τέθηκαν από τους εκπροσώπους του ΔΣΘ και δεσμεύτηκε να διερευνήσει τη δυνατότητα επίλυσής τους. Ανακοίνωσε δε ότι ανατέθηκε ήδη στην «Κτηματική Υπηρεσία Α.Ε.» η αρμοδιότητα για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο θέμα της δυνατότητας ηλεκτρονικής έρευνας των τηρούμενων βιβλίων στο Υποθηκοφυλακείο από τα γραφεία των δικηγόρων.
Η επίσκεψη του κου Αλεξανδρή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης σημασίας, καθότι είναι από τις σπάνιες φορές που Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετέχει σε συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας.