Δήλωση Προέδρου ΔΣΘ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΘ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 30.11.09 ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕ «ΓΚΑΖΑΚΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου ο Πρόεδρός του Συλλόγου γίνεται στόχος και αντικείμενο τυφλής τρομοκρατικής επίθεσης με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ο στόχος δεν ήταν το πρόσωπό μου, αλλά ο θεσμός, ο ίδιος ο Δικηγορικός Σύλλογος ωςανεξάρτητος θεσμικός παράγοντας διαμόρφωσης του δημόσιου βίου σε τοπικό επίπεδο, ως εγγυητής των ανθρωπίνων και δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών, της ομαλής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και της λειτουργίας της δικαιοσύνης ως αποτελεσματικής και ανεξάρτητης λειτουργίας της και ως διαμορφωτής της τοπικής κοινής γνώμης.

Από τη μέχρι σήμερα πορεία του, αδιάσειστα προκύπτει ότι ο Σύλλογός μας με μαχητικό τρόπο υπερασπίστηκε το κύρος και την αξιοπρέπεια των δικηγόρων και τα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης, διευρύνοντας τον ορίζοντα των δραστηριοτήτων του και σε άλλα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος ζητήματα (προστασία περιβάλλοντος κλπ.), πέρα από την αυτονόητη διεκδίκηση λύσεων σε επαγγελματικά προβλήματα.       

Ποιον ή ποιους ενοχλούμε;

Ποιος ή ποιοι μας φοβούνται;

Ποιος ή ποιοι ωφελούνται από αυτές τις ύπουλες επιθέσεις;

Πού αποσκοπούν τελικά; Στην κατατρομοκράτησή μας; Στη φίμωσή μας;

Ο Δ.Σ.Θ. σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται με αφορμή τις χθεσινές επιθέσεις να αναστείλει τη δράση ή τις πρωτοβουλίες του ούτε κατ΄ ελάχιστο!

Θα συνεχίσουμε να διατυπώνουμε με θάρρος τις απόψεις μας για όλα τα ζητήματα, μικρά και μεγάλα, να ασκούμε κριτική στην πολιτεία και να παρεμβαίνουμε σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Δεν είναι τυχαίο που ταυτόχρονα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο «χτυπήθηκαν» δύο θεσμοί, η δικηγορία και η δημοσιογραφία.

Τα φαινόμενα αυτά συχνά και επαναλαμβανόμενα μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία διότι εκτός του ότι αποτελούν τυφλά χτυπήματα, δεν φέρνουν υπογραφή, δεν επιζητούν «νομιμοποίηση» και κανένας δεν αναλαμβάνει ευθύνη γι΄ αυτά.

Το πλέον σημαντικό δεν λαμβάνουν υπόψη το πιθανό κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Εξετάζοντας τις περιστάσεις, κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκαν τα «χτυπήματα» αυτά, εκτιμώ ότι μπορούσαμε να θρηνήσουμε ΑΘΩΑ θύματα.

Ποιοι προσπαθούν να μας εισάγουν στην εποχή του «σκότους», στην περίοδο του «τρόμου»;

Όσον αφορά σε εμένα προσωπικά, δεν ανησυχώ για την υγεία μου και τη σωματική μου ακεραιότητα, ούτε για την έκταση των υλικών ζημιών στο γραφείο, η οποία ήταν μικρή .

Ανησυχώ γιατί ο δημόσιος βίος δηλητηριάζεται, γιατί πλήττονται οι θεσμοί, γιατί πλήττονται δύο πυλώνες του ελεύθερου δημόσιου βίου, η δικηγορία και η δημοσιογραφία.

Η πολιτεία οφείλει να κάνει το χρέος της και να προχωρήσει στον εντοπισμό των δραστών, στη σύλληψή και στην παραδειγματική τους τιμωρία.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ

Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης