[ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ] Θέμα: Διαμαρτυρία για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης της Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ

Θεσσαλονίκη, 21 Οκτωβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΨΗΦΙΣΜΑ
Θέμα: Διαμαρτυρία για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης της Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται για τις συνθήκες διεξαγωγής της ακροαματικής διαδικασίας στον Άρειο Πάγο κατά την έκδοση της απόφασης στη δίκη της Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ, υπηκόου Τουρκίας, η οποία δικάστηκε φέροντας χειροπέδες μέσα στη δικαστική αίθουσα και παρουσία βαριά οπλισμένων αστυνομικών με καλυμμένα πρόσωπα, ενώ παρεμποδίστηκε και η επικοινωνία με τους συνηγόρους της.

Ο Άρειος Πάγος οφείλει να προασπίζει τα δικονομικά δικαιώματα των κατηγορουμένων και να αποτελεί παράδειγμα για την άψογη τήρηση των δικονομικών κανόνων για τα υπόλοιπα δικαστήρια, καθώς δεν νοείται δίκαιη δίκη και αμερόληπτη δικαστική κρίση, όπως απαιτεί η ΕΣΔΑ, με τις παραπάνω συνθήκες, ιδίως χωρίς το δικαίωμα της ελεύθερης επικοινωνίας του κατηγορούμενου με τους δικηγόρους του.

Ο Δ.Σ.Θ. δηλώνει ότι προασπίζει την αδιάβλητη υπό πλήρεις δικονομικές εγγυήσεις διεξαγωγή της δίκης. Καταδικάζει κάθε προσπάθεια μείωσης των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και ζητεί να ερευνηθούν οι τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των δικαστών του Αρείου Πάγου που επέτρεψαν μέσα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να εμφανιστούν φαινόμενα που δεν ταιριάζουν σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία.