ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΨΗΦΙΣΜΑ
Θέμα: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Εκατόν πενήντα πέντε χρόνια μετά τη θυσία των πρωτοπόρων γυναικών εργατριών της Νέας Υόρκης (8 Μαρτίου 1857), η 8η Μαρτίου συνεχίζει να γιορτάζεται ως ημέρα πάλης για τα γυναικεία ζητήματα. Σήμερα στη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης και της κατάλυσης των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων, πρέπει να επισημαίνεται ακόμη περισσότερο ότι χρειάζεται αδιάλειπτος αγώνας.

Γιατί οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα της ανεργίας, αλλά και της μείωσης των μισθών, αφού το μεγαλύτερο μέρος τους εργάζεται με το βασικό μισθό ακόμη και για εργασία ίσης αξίας, που δέχτηκε μεγάλη περικοπή.

Γιατί οι μορφές βίας εναντίον τους όπως εξαπολύονται καθημερινά, παρά το φερόμενο ως σύγχρονο νομικό οπλοστάσιο (νόμος 3274/2004 για τα θύματα της παράνομης διακίνησης, νόμος 3500/2006 για την Καταπολέμηση της Ενδοοικογενειακής Βίας, νόμος 3896/2010 για τη σεξουαλική παρενόχληση και ίση Μεταχείριση Ανδρών και Γυναικών στον Τομέα της Απασχόλησης) αντί να μειώνονται, πολλαπλασιάζονται μέσα στο ζοφερό τοπίο της οικονομικής ανέχειας και της ανεργίας. Οι δομές που υπήρχαν (π.χ. ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών) έκλεισαν ή υπολειτουργούν ή έχουν μείνει στις εξαγγελίες. Η κατάργηση του κοινωνικού κράτους λόγω της λιτότητας (κλείσιμο παιδικών σταθμών, σχολείων, ιατρείων, ελάττωση ιατρικών παροχών, κατάργηση νοσοκομείων, κέντρων για ηλικιωμένους κ.λπ.) σημαίνει ότι θα αναπληρωθεί ο ρόλος του από τις γυναίκες που βρίσκονται επιφορτισμένες με όλα. Εξαιτίας του δημόσιου χρέους και της κατάργησης των κοινωνικών δομών (παιδεία, υγεία, πρόνοια) ο ρόλος της γυναίκας καθημερινά γίνεται πιο σημαντικός.

Στη χώρα μας, επιπλέον, οι γυναίκες δικηγόροι, σε ένα περιβάλλον όπου υπερισχύουν οι στερεότυποι ρόλοι, αγωνίζονται σκληρά για να ανταπεξέλθουν στην επαγγελματική σταδιοδρομία, στη διαβίωση, και χωρίς ελεύθερο χρόνο προσπαθούν να φροντίσουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ., μεγάλου επιστημονικού Συλλόγου της χώρας, εκπροσωπώντας τους δικηγόρους που ο φυσικός τους ρόλος είναι η υπεράσπιση του δικαίου και η αντίθεση σε κάθε αυθαιρεσία, αναγνωρίζοντας τα παραπάνω, δηλώνει ότι βρίσκεται αλληλέγγυο στους αγώνες και στα δίκαια αιτήματα των γυναικών για ισότιμο ρόλο στην κοινωνία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

     Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας

  Νικόλαος Εμ. Βαλεργάκης       Χρήστος Ηρ. Ράπτης