ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΕΚ

Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ως πρωτοφανή, απαράδεκτη και αντικοινωνική την κατάργηση του Ο.Ε.Κ. με το, κατά κυριολεξία, προκλητικό, κυνικό και ανάλγητο «επιχείρημα» της εξοικονόμησης πόρων υπέρ του Δημοσίου.

Η δρομολογούμενη κατάργηση συνιστά μια βαρύτατα αντισυνταγματική νομοθετική ρύθμιση που παραβιάζει ευθέως τη διάταξη του άρθρου 21 § 4 του Συντάγματος. Η εν λόγω διάταξη ρητά προβλέπει ότι «η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους».

Ο Ο.Ε.Κ. αποτελεί το μοναδικό φορέα στεγαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, είναι οικονομικά εύρωστος και δεν επιβαρύνει ούτε κατ’ ελάχιστον τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, η κατάργησή του ακυρώνει το δικαίωμα του απλού εργαζόμενου να στεγάσει την οικογένειά του που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και βασικές κοινωνικές κατακτήσεις, ενώ οδηγεί στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στο πλαίσιο της γνωστής πλέον βάρβαρης και απάνθρωπης στόχευσης της Τρόικας.

Πέραν όλων των άλλων, ο Ο.Ε.Κ. αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη πηγή χορήγησης δανείων και έδωσε κυριολεκτικά «ανάσα» σε εκατοντάδες εργαζόμενους, κάνοντας το όνειρό τους για αγορά κατοικίας πραγματικότητα, συντείνοντας με τον τρόπο αυτό στην «αναθέρμανση» της αγοράς κατοικίας που τόσο πλήττεται καθημερινά. Αποδεικνύεται, λοιπόν, το κοινωνικό και οικονομικό έργο του Οργανισμού, που για δεκαετίες τώρα βοηθά με κάθε τρόπο ανθρώπους του μόχθου να στεγασθούν σε συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπειας που καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στο δίκαιο αγώνα της ανάκλησης της απόφασης για την κατάργηση του Ο.Ε.Κ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

     Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας

  Νικόλαος Εμ. Βαλεργάκης       Χρήστος Ηρ. Ράπτης