ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Σ.ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Σ.ΕΛΛΑΔΟΣ (07/07/2008)

Καταχωρήθηκε: 08-07-2008

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, που συνεδρίασε στην Καλαμάτα στις 4, 5 και 6 Ιουλίου 2008, αποφάσισε :

1) ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ : ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ;

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Ο πολίτης στενάζει στα δικαστήρια. Δικαιοσύνη δεν είναι η Ζαχοπουλιάδα και οι μίζες της Ζήμενς. Είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες και ονομάζεται αρνησιδικία. Η Πολιτεία έχει υποβαθμίσει τον θεσμό. Ενδεικτική η έλλειψη κονδυλίων για την γενναία χρηματοδότησή της και την ευπρεπή λειτουργία
της. Δικαιοσύνη δεν είναι ότι φαίνεται, αλλά αυτό που εισπράττει καθημερινά ο πολίτης που προσφεύγει στα δικαστήρια. Το όνομά της Αρνησιδικία.
Οι ποινές που επιβάλλονται εξακολουθούν να είναι άκρως αυστηρές. Η επιθεώρηση των Δικαστηρίων έχει μείνει στα χαρτιά. Οι πρόσφατες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής οδηγούν σε πλήρη ατιμωρησία και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη Δικαιοσύνη. Οι άξιοι και ικανοί δικαστές, παρά τις μισθολογικές αυξήσεις, αναζητούν την έξοδο από το σώμα.

Η μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών να επεκταθεί σε όλες τις δίκες και ιδιαίτερα τις ποινικές, ενώ πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα για τις υποθέσεις που εκδικάζονται από τα τμήματα διακοπών.

Η Συντονιστική Επιτροπή εξουσιοδοτείται να αποφασίσει τους τρόπους αντίδρασης, ενόψει του νέου δικαστικού έτους, ενημερώνοντας τους συμπολίτες για την όλη απελπιστική κατάσταση.

2) ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Η απόφαση των αρμοδίων Υπουργείων για αύξηση του ποσού εξαγοράς της ποινής ημερησίως από 5 ευρώ σε 10 ευρώ της φυλάκισης και από 2,10 ευρώ σε 5 της κράτησης, χωρίς προηγούμενο διάλογο με το δικηγορικό κόσμο πλήττει βάναυσα τα ασθενέστερα οικονομικά σώματα, η δε άμεση εφαρμογή της είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Τα σωφρονιστικά καταστήματα θα αποκτήσουν νέας «ποιότητας» κρατουμένους. Εξουσιοδοτήθηκαν οι σύλλογοι που μετέχουν στο Προεδρείο και τέσσερις ακόμη μεγάλοι σύλλογοι να προσφύγουν στα δικαστήρια, προκειμένου να αναγνωρισθεί η αντισυνταγματικότητα του νομικού πλαισίου, που αφορά στην προσαύξηση των χρηματικών ποινών από την μετατροπή, με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει γνωμοδότηση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου περί αντισυνταγματικότητας της πιο πάνω προσαύξησης.

3) ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Η επιβολή υποχρεώσεων στους Δικηγόρους που προβλέπει η 3η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι καταφανώς αντίθετη στο Σύνταγμα και στο κοινοτικό δίκαιο, θίγει βάναυσα το επαγγελματικό απόρρητο και το καθήκον πίστης προς τον πελάτη, μετατρέποντας τον δικηγόρο σε χαφιέ, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο – έκτρωμα, που υπερβαίνει κατά πολύ σε αυστηρότητα, την οδηγία, θα οδηγήσει σ παράλυση των μικρομεσαίων συναλλαγών, αφού ο καθείς θα κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε συναλλαγή που η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

4) ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Οι συνεχείς τροποποιήσεις των Κωδίκων έχουν δημιουργήσει πλήρη σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου και ουδείς δικαστής ή δικηγόρος μπορεί να είναι βέβαιος τι ισχύει στην περίπτωση που εκδικάζεται η υπόθεση. Ειδικότερα δε, σε σχέση με την τελευταία επιχειρούμενη αναμόρφωση του ΚΠολΔ διαπιστώνεται, ότι περιέχει διατάξεις, που δεν είναι δυνατόν να
υιοθετηθούν από τον νομικό κόσμο και την κοινωνία. Οι πολιτικές παρεμβάσεις, όπως στην περίπτωση των άρθρων 692 παρ. 4 μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους.

5) ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Επισημάνθηκε και πάλι η ανάγκη για την ανάδειξη μέσω της Σχολής Δικαστών άξιων δικαστών και ικανών να διαχειρισθούν τα πολυτιμότερα αγαθά των πολιτών, με προϋπηρεσία δικηγορική, συνυπολογιζόμενη στα συντάξιμά τους χρόνια με νοοτροπία δικαστού και όχι δημοσίου υπαλλήλου. Το νέο νομοσχέδιο, εφόσον παραμένει στην αρχική του μορφή, προχωρεί σε κάποιες τομές.

6) ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης χωρίς την συμμετοχή των εκπροσώπων και των 3 μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας θέτει εν αμφιβολία τους σκοπούς εξαγγελίας του.

7) ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Η υπό καθεστώς αμφιβόλου νομιμότητας λειτουργίας εισπρακτικών εταιρειών, μέλη των οποίων αντιποιούνται το επάγγελμα του δικηγόρου και του δικαστικού επιμελητού είναι απόρροια και της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί στη Δικαιοσύνη.

8) ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΛΛΩΝ ΚΛΑΔΩΝ

Με νομοθετική ρύθμιση πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος στο Δικηγορικό Επάγγελμα συνταξιούχων άλλων κλάδων και να απαγορευτεί ο διορισμός στο δημόσιο συνταξιούχων δικαστών κ.ά. για ευνόητους λόγους.

9) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι δικηγόροι αγωνίζονται για περισσότερους ελεύθερους χώρους πρασίνου, για ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες, ενάντια στις καταπατήσεις των δασών και την οικοπεδοποίηση, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η συσταθείσα επιτροπή από έγκριτους νομικούς θα προτείνει νομοθετικές
ρυθμίσεις εναρμονισμένες με τις αποφάσεις του Δ.Ε.Κ. και σε οριακές περιπτώσεις θα προσφύγει στα δικαστήρια για να αποτρέψει την περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος και της ζωής μας.

10) Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενάντια σε οποιαδήποτε εξωθεσμική παρέμβαση, καθώς και σε κάθε προσπάθεια φίμωσης των
θεσμοθετημένων συνδικαλιστικών φορέων δικαιοσύνης.

Στις εργασίες της Ολομέλειας παρέστησαν :
– ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος,
– ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γεώργιος Κούρτης,
– ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων
κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος,
– ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης,
– ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου,
– ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης,
– ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Σωτήριος Μπάγιας, και ο
Γενικός Γραμματέας της ΄Ενωσης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος,
– ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης των Διοικητικών Δικαστών κ. Γεώργιος Φαλτσέτος,
– ο Εκπρόσωπος της ΄Ενωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.Δημήτρης Αναστασόπουλος,
– ο Εκπρόσωπος της ΄Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής
Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Ανθούλης.
– Χαιρετισμό απέστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Σανιδάς.

Παρευρέθησαν επίσης ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Δράκος και ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας.