Δελτίο Τύπου: Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα “Εθνικό κτηματολόγιο και Διαμεσολάβηση: Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση”.

Θέμα: Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα «Εθνικό κτηματολόγιο και Διαμεσολάβηση: Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση».

Ιδιαίτερα επιτυχής υπήρξε η εκδήλωση του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης (Ι.Κ.Δ.Θ)  και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. «Κτηματολόγιο: Νομικές, Τεχνικές και Περιβαλλοντικές Διαστάσεις» με θέμα: ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ- Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση , που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020. Την εκδήλωση  χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΔΣΘ κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, η Πρόεδρος του Ι.Κ.Δ.Θ και μέλος του ΔΣ του ΔΣΘ κα Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη και ο Διευθυντής του ΔΠΜΣ  Καθηγητής του ΑΠΘ κος Γεώργιος Διαμαντόπουλος. Οι εξαιρετικές εισηγήσεις όλων των εισηγητών κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετοχόντων καθόλη τη διάρκεια της τρίωρης εκδήλωσης , τον άψογο γενικό συντονισμό της οποίας είχε ο κος Διαμαντόπουλος. Ο ίδιος παρουσίασε την εισήγηση του για το  Κτηματολόγιο ως σύστημα δημοσιότητας αφενός και ως σύστημα διόρθωσης των ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών αφετέρου, η κα Ζωή Γιαννοπούλου, Εκπαιδεύτρια στο Ι.Κ.Δ.Θ. παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4640/2019 στην Ελλάδα, η  επίκουρη  Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας κα Άννα Πλεύρη αναφέρθηκε στη διαμεσολάβηση σε διαφορές κτηματολογικού δικαίου  ενώ  η Δικηγόρος -Διαμεσολαβήτρια κα Αναστασία Βεζυρτζή ανέπτυξε το ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 8 § 4 ν. 4640/2019.  Η κα Σοφία Ζιάκα, Μέλος του ΔΣ του ΔΣΘ και  Εκπαιδεύτρια του ΙΚΔΘ, ανέλυσε τις νομολογιακές εφαρμογές της χρησικτησίας στο πεδίο της διαμεσολάβησης, ο Δικηγόρος-Διαμεσολαβητής και Μέλος του ΔΣ και ΔΣΘ καθώς και  της ΚΕΔ κος  Αντώνης Μικροπανδρεμένος, παρουσίασε το πρακτικό διαμεσολάβησης ως τίτλο εγγραφής ή εξάλειψης υποθήκης και ως τίτλο διόρθωσης εσφαλμένου ΚΑΕΚ, ο ασκούμενος Δικηγόρος κος Κωνσταντίνος Παπαχρήστου-Δημητράς, εισηγήθηκε σχετικά  με το πρακτικό διαμεσολάβησης ως τίτλο ανάκλησης του επιβληθέντος κατ’ άρθρο 724 ΚΠολΔ ασφαλιστικού μέτρου.  Η Προϊσταμένη Κτηματολογικού Γραφείου Εορδαίας, κα Ζωή Μπέλλη, παρουσίασε με την εισήγηση της τα επισυναπτόμενα  έγγραφα στα καταχωρητέα πρακτικά διαμεσολάβησης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης Κτηματολογίου, κα Ρένα Κουκούτση, παρουσίασε μια πρακτική προσέγγιση των ζητημάτων που γεννώνται από την καταχώριση του πρακτικού διαμεσολάβησης στα κτηματολογικά φύλλα. Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης η Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Διευθύντρια Σπουδών του ΙΚΔΘ και Αν. Διευθύντρια  του ΔΠΜΣ για το  Κτηματολόγιο, κα Καλλιόπη Μακρίδου, πραγματοποίησε μια συνολική  κριτική αποτίμηση του θεσμού της διαμεσολάβησης στο πεδίο του Εθνικού Κτηματολογίου.

Με το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν γραπτές ερωτήσεις-παρεμβάσεις  που έδωσαν αφορμή για υψηλού επιπέδου επιστημονική συζήτηση και  ανέδειξαν την ανάγκη και τη σημασία ενός δομημένου διαλόγου για τις προοπτικές σύζευξης των δύο χώρων. Οι εκδόσεις Σάκκουλα παρείχαν την άριστη τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης.