ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ

Σήμερα 18 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε αγιασμός στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο. Χαιρετσιμό απηύθυναν οι κ.κ Αντώνιος Τσαλαπόρτας Πρόεδρος Εφετών, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Τριαντάφυλλος Φούντας, Πρόεδρος Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Τον αγιασμό παρακολούθησαν από το Προεδρείο του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης οι κ.κ. Στυλιανός Μαυρίδης, Α’ Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Κουτσός, Β΄Αντιπρόεδρος, Πέτρος Σαμαράς, Γ.Γραμματέας, Αναστάσιος Ντούγκας, Ταμίας καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Μαρία Πρωτοπαπαδάκη, Σπυρίδων Πετρίδης, Ευαγγελία Τσιάλτα, Ιάκωβος Ψωμιάδης, Γεώργιος Λιαδάκης, Ηλίας Γκίνδης, Δημήτριος Φινοκαλιώτης, Ιωάννης Στεφάνου, Βασίλειος Σιαπέρας και Χρίστος Βρίκος. Επίοης από τους Δικαστές παρακολούθησαν τον Αγιασμό οι κ.κ. Λάμπρος Τσόγκας, Ειρήνη Παλιούρα, Ειρήνη Αποστόλου, Φανούλα Μπατσιώτου και Ευανθία Θεοδωρακοπούλου.

Επίσης ψαλμωδίες ακούστηκαν και από την Βυζαντινή Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

 

Επισυνάπτεται ο χαιρετισμός και το μήνυμα του Προέδρου κ. Ευστάθιου Κουτσοχήνα, για το νέο Δικαστικό έτος.

 

Παναγιώτατε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης,

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί,

Αγαπητές και αγαπητοί δικαστικοί υπάλληλοι,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι δικηγόροι, συλλειτουργοί της δικαιοσύνης,

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους του ΔΣΘ σας εύχομαι με τη σειρά μου μία καλή δικαστική χρονιά, με υγεία. Θέλω με την ευκαιρία να διαβεβαιώσω όλους τους συναδέλφους μας ότι το νέο ΔΣ του ΔΣΘ και εγώ προσωπικά θα είμαστε παρόντες ώστε να αντιμετωπίζουμε άμεσα και αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, προσπαθώντας να δίνουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο πρόσφατο παράδειγμα της παύσης λειτουργίας του φωτοτυπικού κέντρου στο Υπόγειο του Μεγάρου, η οποία οφείλεται στη λήξη της σύμβασης μίσθωσης. Ήδη, ως ΔΣΘ συνεργαστήκαμε με τη Διοίκηση του Μεγάρου ώστε άμεσα να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός (η σχετική απόφαση λήφθηκε ήδη από το ΤΑΧΔΙΚ την Παρασκευή), να μοιραστούν τα αντίγραφα στα φωτοτυπικά κέντρα πλησίον των Δικαστηρίων, να τοποθετήσουμε υπολογιστές και εκτυπωτή στον ΔΣΘ για τις άμεσες ανάγκες και ιδίως να χορηγούνται με ηλεκτρονικό τρόπο οι αποφάσεις, γεγονός που αποτελεί μία σημαντική καινοτομία και αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής μέσων ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Ωστόσο, αυτό το βήμα στο χέρι μας είναι να μην είναι το μόνο. Να μην είναι το ένα και μοναδικό μετέωρο βήμα. Η παύση λειτουργίας του φωτοτυπικού κέντρου, μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία. Έτσι, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός κέντρου του ΔΣΘ για τη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνουμε τα αντίγραφα (ότι και να είναι αυτά, π.χ. δικογραφίες, προτάσεις κλπ.) όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, σε χαρτί, αλλά ηλεκτρονικά, στο στικάκι μας. Πρόκειται για μία διαδικασία που έπρεπε ήδη εδώ και καιρό να έχει προχωρήσει σε όλη τη χώρα, αλλά τώρα μας δίδεται η ευκαιρία να το κάνουμε πράξη.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε ένα θέμα που συνήθως αποτελεί αγκάθι και αποφεύγεται να θιγεί σε πανηγυρικές εκδηλώσεις. Πιστεύω, όμως, ότι τέτοιες εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, μας δίνουν την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και με διάθεση να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της περασμένης χρονιάς και να δούμε αισιόδοξα τη νέα, να επισημάνω το εξής: Πρώτα πρώτα απευθυνόμενους προς τους συναδέλφους μου δικηγόρους: ασκούμε ένα δύσκολο λειτούργημα που η οικονομική κρίση της εποχής το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο. Είμαστε άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί, και προσπαθούμε παράλληλα με την άσκηση του λειτουργήματος να επιβιώσουμε. Ο Σύλλογος θα είναι δίπλα στην καθεμία και στον καθένα, στη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που ασκεί το λειτούργημα με ευσυνειδησία, ωστόσο δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε καμία και σε κανέναν σε ζητήματα συμπεριφοράς που πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά, διότι, διαφορετικά, το κόστος είναι μεγάλο για όλους μας. Παράλληλα, όμως, θα μου επιτρέψετε να ζητήσω από όλους σεβασμό στον δικηγόρο που ασκεί το λειτούργημα, ιδίως τη νέα και τον νέο συνάδελφο, πράγμα που επίσης συμβαίνει στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, όχι όμως πάντα. Ο σεβασμός του δικηγόρου στον Δικαστή και αντίστροφα, λειτουργεί ευεργετικά για όλους και εν τέλει για το κύρος της δικαιοσύνης που υπηρετούμε. Κλείνοντας αναφέρω τα όσα μας μετέφερε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος και μελλοντικός πρόεδρος της CCBE κ. Freitas: αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη υπάρχει σε εξέλιξη μία μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα από τη μία στη δικηγορία ως λειτούργημα και από την άλλη στη δικηγορία ως μία οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα. Υπάρχουν έννομες τάξεις όπου η απελευθέρωση ή κατ’ άλλους η απορρύθμιση της αγοράς έφθασε στο σημείο να καταστήσει μη υποχρεωτική την παράσταση των δικηγόρων στα δικαστήρια. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν χαώδης και οι πρώτοι που αντέδρασαν έντονα ήταν οι δικαστές, οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με πληθώρα ανεπεξέργαστων αιτημάτων των πολιτών. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει ότι οι δικηγόροι είναι οι κυματοθραύστες στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας και ο σεβασμός στο ρόλο τους (τόσο από εμάς του ίδιους όσο και από τους δικαστές, εισαγγελείς και γραμματείς) είναι προς το συμφέρον όλων μας.

Πριν ολοκληρώσω θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη διοίκηση των δικαστηρίων μας, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε, να συγχαρώ τις νέες διοικήσεις που αναδείχθηκαν πρόσφατα και να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε και με αυτές μία εξαιρετική συνεργασία.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι και πάλι καλή δικαστική χρονιά!