ΑΠ: Δικαίωση για τους συγγενείς ποδηλάτη που τραυματίστηκε θανάσιμα

ΑΠ: Δικαίωση για τους συγγενείς ποδηλάτη που τραυματίστηκε θανάσιμα
7/6/2010 9:46:57 πμ
Αποζημίωση ύψους 180 χιλιάδων ευρώ θα καταβληθεί στους συγγενείς 18χρόνου βούλγαρου ποδηλάτη, που τραυματίστηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο στην Μεσσηνία, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Αρχικά, η οικογένεια του άτυχου ποδηλάτη είχε λάβει 29.347 ευρώ, στο πλαίσιο εξώδικου συμβιβασμού με την ασφαλιστική εταιρεία. Ο ποδηλάτης τραυματίστηκε θανάσιμα σε συμβάν για το οποίο είχαν ευθύνη κατά 50% ο ίδιος και ο οδηγός του αυτοκινήτου που τον χτύπησε.
Μετά το θάνατο του ποδηλάτη, η ασφαλιστική εταιρεία στην οποία ήταν ασφαλισμένο το αυτοκίνητο προέβη σε εξώδικό συμβιβασμό με την οικογένεια, τα μέλη της οποίας υπέγραψαν ότι το ποσό που έλαβαν αντιστοιχεί στην πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε απαιτήσεως τους από το θάνατο του συγγενούς τους και ιδιαίτερα της αξιώσεως τους για αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, έξοδα νοσηλείας, κηδείας, μεταφοράς του θανόντος στην Βουλγαρία, κατασκευής μνημείου, θετικές και αποθετικές ζημιές.
Στη συνέχεια, οι συγγενείς του ποδηλάτη προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη διεκδικώντας 500.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν και υποστήριξαν ότι ο συμβιβασμός που έγινε με την ασφαλιστική εταιρεία ήταν άκυρος γιατί εκμεταλλεύτηκε την οικονομική ανάγκη που είχαν.
Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η ασφαλιστική εταιρεία εκμεταλλεύθηκε την οικονομική ανάγκη των αλλοδαπών και τους έπεισε να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους. Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κρίθηκε παράνομος, αισχροκερδής και αντίθετος στα χρηστά ήθη, σύμφωνα με την Δικαιοσύνη. Ο Άρειος Πάγος, τέλος, επιδίκασε στην οικογένεια του ποδηλάτη το ποσό των 180 χιλιάδων ευρώ.